برای اینکه در نگهداری از گیاهان آپارتمانی مختلف موفق باشید باید دقیقا بدانید که عوامل محیطی چگونه بر رشد گیاهان تاثیر میگذارند. گیاه برگ انجیری از جمله گیاهان آپارتمانی است که برگهای بزرگ و سبز رنگش زیبایی چشمنوازی به محیط میبخشند.
نگهداری برگ انجیری چندان کار سختی نیست و با یادگیری اصول مراقبت گل برگ انجیری میتوانید از سرسبزی و زیبایی این گیاه تا مدتها بهرهمند شوید. با ما در ادامه همراه باشید تا با شرایط نگهداری برگ انجیری بیشتر آشنا شوید.
آشنایی با برگ انجیری
یکی از اعضای خانواده آراسه با نام علمی مونسترا (Monstera)، گیاه برگ انجیری (Swiss cheese plant) است که در زبان فارسی “اژبن” – اشاره به ریشههای مارمانند گل برگ انجیری – نامیده میشود.
زادگاه اصلی گیاه برگ انجیری جنگلهای بارانی جنوب مکزیک و کلمبیا است. گل برگ انجیری به هوای گرم و مرطوب علاقهمند است و تغییرات دمایی محیط را به راحتی میپذیرد.
ریشههای هوایی این گیاه، احتیاج به تغذیه و تکیهگاه خزدار دارد. برگهای این گیاه مقاوم آپارتمانی، به دو رنگ سبز و سفید میباشد که در نمونه سفید جذب نور کمتر اتفاق میافتد و در نتیجه عمل فتوسنتز به سختی صورت میگیرد. همچنین با توجه به ضخیم بودن ساقهها، برگها به صورت محکم و سرحال خود را نشان میدهند.
ارتفاع گیاه برگ انجیری در زادگاهش یعنی مکزیک و کلمبیا ممکن است حتی به ۳۰ متر هم برسد.
بر روی برگهای این گیاه آپارتمانی زیبا، شکاف و سوراخهایی است که از ابتدا وجود داشتهاند و کاملا طبیعی به وجود آمدهاند. گیاه برگ انجیری دارای برگهایی پهن با بریدگیهای منظم است که در گونههای مختلف، این شکافها طرحهای متفاوتی به خود میگیرند. که به همین دلیل، آن را به بهترین گل برای محیط کار تبدیل میکند.
اگرچه نگهداری برگ انجیری کار سادهای است؛ اما مراقبت گل برگ انجیری دارای نکاتی است که باعث میشود گیاه شما همیشه سرحال و شاداب بماند و شاهد رشد سریع برگ انجیری خود خواهید بود.
شرایط نگهداری برگ انجیری
نگهداری از گیاهان آپارتمانی مختلف از جمله گل برگ انجیری مستلزم رعایت شرایط خاصی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
۱. نور مورد نیاز
یکی از عوامل مهم داشتم گیاهی سالم، تامین نور مورد نیاز گیاه است. به طور کلی گیاه برگ انجیری نور غیرمستقیم و نیمسایه را ترجیح میدهد. بهترین مکان برای این گیاه در کنار پنجره نورگیر میباشد؛ اما باید توجه داشته باشید که از قرار دادن گیاه برگ انجیری در مقابل اشعه مستقیم خورشید خودداری کنید.
حتما بخوانید: نور برگ انجیری باید چقدر باشد؟
۲. دما نگهداری
گل برگ انجیری با توجه به زیستگاه خود هوای نسبتاً گرم را ترجیح میدهد. این گیاه نسبت به تغییرات دمایی حساس نیست و بازه دمایی بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد برای رشد آن ایدهآل است. دمای کمتر از ۱۳ و بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد برای گیاه مطلوب نیست و در دماهای بالاتر از ۳۰ درجه گیاه حتماً باید غبارپاشی شود.
۳. شیوه آبیاری
در صورت فراهم شدن تمامی شرایط ایدهآل برای گیاه، بهتر است هر ۵ تا ۶ روز یکبار با آب راکدی که سه الی چهار روز در فضای باز بوده و کلر آن از بین رفته است، اقدام به آبیاری برگ انجیری نمایید. توجه داشته باشید که باید در فاصله بین دو آبیاری ۲ الی ۳ سانتیمتر از عمق رویه خاک خشک شده باشد و سپس اقدام به آبیاری گیاهان آپارتمان خود کنید.
۴. رطوبت مورد نیاز
گل برگ انجیری یک گیاه رطوبتدوست میباشد. پس مهیا نمودن رطوبت مورد نیاز آن از شرایط نگهداری برگ انجیری است که شما میتوانید این کار را با ساخت یک جزیره زیرگلدانی انجام دهید.
۵. خاک مناسب
برای نگهداری برگ انجیری استفاده از خاک سبک و آماده کاشت یا کمپوست بهترین گزینه میباشد. خاک مناسب برگ انجیری, باید زهکشی بالایی داشته باشد تا رطوبت اضافی را از خود عبور دهد.
۶. بهترین کود
در پروسه مراقبت گل برگ انجیری، تامین بهترین کود گیاه نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. طبق گفته وب سایت معتبر gardenersworld، بهتر است برای رشد سریعتر و تغذیه کاملتر گیاه از کودهای عمومی، کود npk با نسبت 10_10_10 و کودهای مخصوص این گیاه استفاده کنید. قابل ذکر است که این گیاه در فصل زمستان نیاز به کوددهی ندارد.
تکثیر گل برگ انجیری
علاوه بر اینکه نگهداری برگ انجیری کار بسیار سادهای است؛ تکثیر این گیاه نیز بسیار راحت است و شما میتوانید به سادگی و در منزل گلدان برگانجیری خود را به وسیله سه روش زیر به چند گلدان کوچک تبدیل کنید:
- تکثیر از طریق کاشت بذر
- قلمه زدن از طریق خوابانیدن ریشههای هوایی
- پاجوش زدن به وسیله قلمه گیری ساقه
در ادامه با ما همراه باشید تا با سه روش تکثیر گل برگ انجیری آشنا شوید.
۱. تکثیر گل برگ انجیری از طریق کاشت بذر
در این روش میتوانید بذر گیاه برگ انجیری را از گلخانهها تهیه کرده و در بستر دارای کمپوست بکارید. سپس آن را در بهترین شرایط نگهداری کنید تا زمانی که بذرها جوانه دهند و پس از بزرگ شدن آنها را در یک گلدان جدید و بزرگتر بکارید.
۲. تکثیر گل برگ انجیری از طریق خوابانیدن ریشههای هوایی
در این روش باید ریشههای هوایی گیاه برگ انجیری را به همان صورت متصل به گیاه داخل خاک دیگری بکارید و آبیاری کنید. در این روش هیچچیز از گیاه مادر جدا نمیشود و تنها زمانی که گیاه جدیدی سبز شد میتوانید آن را از گیاه مادر جدا کنید؛ توجه داشته باشید که استفاده از ریشههای بلند در این روش راحتتر میباشد.
۳. تکثیر گل برگ انجیری از طریق قلمهگیری ساقه
در اولین قدم شاخههای گیاه برگ انجیری خود را با دقت نگاه کنید و به دنبال گره باشید. گره یک برآمدگی کوچک یا بزرگ قهوهایرنگ است که تنها راهی است که میتوانید گیاه را با آن تکثیر کنید؛ چرا که در نهایت تبدیل به ریشه میشود .
بعد از انتخاب شاخه حاوی گره و برگ، یک قلم از آن تهیه کنید. قلمه باید دارای حداقل یک برگ و یک گره در قسمت پایینی خود باشد. برای قلمه داشتن حداکثر یک الی سه برگ ضروری است و بهتر است که برگهای اضافی را جدا کنید.
در قدم بعدی یک ظرف شیشهای را تا نیمه از آب بدونکلر و همدمای اتاق پر کنید. قلمه را در ظرف آب قرار دهید به صورتی که هیچچیز دیگری جز ساقه و گره در آب نباشد.
در قدم بعدی قلمه را در شرایط مناسب و مشابه با شرایط گیاه مادر به خصوص در نور خوب و زیاد قرار دهید. برای تامین رطوبت میتوانید از یک کیسه پلاستیکی مانند نایلونفریزر استفاده کنید و روی آن چند سوراخ ایجاد کرده و روی قلمهها بکشید. دمای بین ۲۱ تا ۲۳ درجه سانتیگراد برای قلمهها مناسب میباشد.
پس از گذشت تقریباً یک ماه و ریشه دادن قلمه کیسه را برداشته و کوددهی محلولدرآب را آغاز کنید. پس از گذشت تقریبا دو ماه ریشهها قوی و محکم هستند و میتوانید قلمه را مستقیماً در خاک بکارید.
مشکلات نگهداری برگ انجیری
نگهداری از هر گیاه آپارتمانی از جمله گیاه برگ انجیری ممکن است مشکلاتی را نیز به همراه داشته باشد که در ادامه به دو مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
۱. زرد شدن برگ
در گیاه مونسترا نیز همانند نگهداری زامفولیا و پوتوس، زرد شدن برگ های یکی از مشکلات رایج است که بعضی از مهمترین دلایل آن میتواند موارد زیر باشد:
- آبیاری خیلی کم یا بیشازحد
- نور خورشید
- دما
- رطوبت محیطی کم
- تعویض گلدان
- کود نامناسب
- بیماری گیاه
- آفت زدن
۲. سیاه شدن گل برگ انجیری
یکی از مشکلات دیگر گل برگ انجیری، سیاه شدن برگ ها است که موارد زیر میتواند علت این شکل باشد:
- سرمای بیشازحد
- آبیاری بیشازحد
- پوسیدگی ریشه
- کوددهی نامناسب
- آفات
- آفتابسوختگی
سوالات متداول
روش نگهداری برگ انجیری کار سختی نیست؛ اما ممکن است در مراقبت گل برگ انجیری سوالاتی پیش آید که در ادامه به تعدادی از آنها پاسخ خواهیم داد.
چگونه برگ انجیری ابلق درست کنیم؟
در اصل این سوال که چگونه گیاه برگ انجیری ابلق درست کنیم؟ صحیح نمیباشد؛ زیرا ما نمیتوانیم گیاهی را ابلق کنیم. فقط میتوانیم به واسطه شرایط محیطی (نور) میزان آن را در گیاه کاهش یا افزایش دهیم.
آیا برگ انجیری سمی است؟
خیر، ولی میوه کال آن حاوی اسید (Oxalic) است که اگر خورده شود باعث تحریک فوری و دردناک، تورم، تاول و گرفتگیصدا میشود.
آیا برگ انجیری نگهداری کنیم؟
بله، گیاه برگ انجیری از جمله گیاهان آپارتمانی مقاوم است که روش نگهداری آن بسیار ساده می باشد و گزینه بسیار مناسبی برای افراد مبتدی در زمینه گلوگیاه است.
چرا برگ انجیری رشد نمیکند؟
معمولاً کمبود نور اصلیترین دلیل برای رشد نکردن گیاهان است. برای رفع این مشکل باید گیاه برگ انجیری را در معرض نور مصنوعی یا در جایی قرار دهید که نور کافی به آن تابیده شود.
کلام پایانی
در این مقاله با یکی دیگر از اعضای خانواده آراسه یعنی گیاه برگ انجیری یا همان مونسترا بیشتر آشنا شدید و اطلاعات لازم را در خصوص شرایط نگهداری برگ انجیری از نظر نور، دما، آبیاری، خاک، کود و رطوبت و همچنین علت بروز مشکلاتی از قبیل زرد و سیاه شدن برگهای گیاه را کسب کردید.
همان طور که در این مقاله خواندید، مراقبت گل برگ انجیری چندان کار سختی نیست؛ زیرا این گیاه جزو گیاهان آپارتمانی مقاوم است و در حداقلترین شرایط نیز قادر است به رشد خود ادامه دهد. شما میتوانید با تکثیر این گیاه از طریق قلمهزدن، کاشت بذر و… تعداد بیشتری از این گیاه زیبا داشته باشید و از نگهداری و پرورش آنها لذت ببرید.
منابع: