راهنمای مراقبت و نگهداری آگلونما

معمولا اکثر مردم به گیاهان آپارتمانی علاقه دارند و مایل هستند در خانه، محل کار و دیگر فضاها از آنها استفاده کنند. آگلونما یا همان گیاه نخشید یکی از همین گیاهان آپارتمانی است که به خاطر ظاهر زیبایی که دارد، یک انتخاب عالی برای محیط منزل یا محل کار است. نگهداری آگلونما آسان است؛ اما در عین آسانی مستلزم رعایت نکاتی در شیوه آبیاری، کود دهی و نور مورد نیاز آن است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

آشنایی با گل آگلونما

گیاه آگلونما که با نامهای چینی همیشه سبز (Chinese Evergreen) و نخشید نیز شناخته می‌شود یک گیاه بسیار مقاوم از جنگل‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری جنوب شرقی آسیا، بنگلادش، فیلیپین و چین است. نام علمی آگلونما (Aglaonema) است و در واقع می‌توان گفت آگلونما یا نخشید، یکی از زیباترین و مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی است که با داشتن برگهایی به رنگ سبز، قرمز و صورتی علاوه بر تصفیه هوای محیط، منظره‌ای زیبا و مدرن را نیز در خانه شما خلق می‌کند. 

آگلونما از خانواده شیپوری است که دارای ساقه‌های کوتاه می‌باشد. برگهای این گیاه زیبا به طول ۱۰ تا ۳۰ سانتی‌متر هستند که از غلاف بیرون آمده‌اند. شکل ظاهری برگها نیزه‌ای شکل است که به طرف پایین خم شده‌اند. گیاه نخشید دارای ۴۰ گونه بینظیر میباشد که بیشترین گونه‌ها ابلق هستند. 

شرایط نگهداری گیاه آگلونما ساده است و تنها با رعایت کردن نکاتی می‌توانید، تا سالها از زیبایی این گیاه لذت ببرید. در ادامه بیشتر درباره روش نگهداری آگلونما و پرورش این گل توضیح خواهیم داد. 

شرایط نگهداری گیاه آگلونما

هر گیاهی با ویژگی‌هایی که دارد شرایط نگهداری خاصی در زمینه نور، دما، آبیاری، خاک، کود و… دارد. در ادامه شرایط نگهداری گل آگلونما را قرار داده‌ایم.

۱. نوردهی

نور مستقیم خورشید برای آگلونما دوست‌داشتنی نیست و این گیاه باید در معرض نور غیر مستقیم باشد تا بتواند به خوبی رشد کند. گونه سبز گیاه نخشید را می‌توان در هر محلی از خانه نگهداری کرد ولی گونه‌های ابلق نیاز به نور بیشتری دارند. 

۲. دمای نگهداری

دمای مناسب برای پرورش گل آگلونما حدود ۱۸ تا ۲۳ درجه سانتیگراد می‌باشد. این گیاه به سرما حساس است و اگر به مدت طولانی در دمای پایین قرار بگیرد از بین خواهد رفت پس در فصل زمستان دمای ۱۳ الی ۱۵ درجه سانتی‌گراد برای رشد این گیاه مناسب است. این نکته را نیز در نظر داشته باشید آگلونما به هیچ عنوان نباید در مقابل وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار بگیرد.

۳. میزان آبیاری

در نگهداری گل آگلونما توجه به میزان آبیاری بسیار اهمیت دارد؛ زیرا آبیاری زیاد به مرور زمان باعث پوسیدگی ساقه و ریشه گیاه خواهد شد پس دقت داشته باشید که هر زمان خاک گلدان تا عمق ۲ الی ۳ سانتی‌متر خشک شد گیاه را آبیاری کنید.

۴. رطوبت مورد نیاز

رطوبت مورد نیاز برای نگهداری گل آگلونما یک رطوبت نسبی است و اگر رطوبت محیط خیلی کم شود برگهای گیاه دچار سوختگی خواهند شد پس سعی کنید با بالا رفتن دمای محیط رطوبت مورد نیاز گیاه را نیز فراهم کنید.

 روش‌هایی مانند ساخت جزیره برای گلدان، دستگاه رطوبت‌ساز و غبارپاشی در زمان عصر و صبح می‌تواند برای رشد گیاه نخشید مناسب باشد. توجه داشته باشید غبارپاشی آگلونما باید با آب جوشیده سرد شده در ریزترین حالت اسپری و از فاصله ۴۰ سانتی‌متری انجام شود.

۵. خاک مناسب

خاک سبک با زهکشی بالا برای رشد بهتر گیاه نخشید ضروری است. بهترین خاک برای پرورش گل آگلونما می‌تواند ترکیبی از خاک برگ، ماسه، پیت ماس و مقداری خاک باغچه باشد. خاک اسیدی و غنی از مواد مغذی مورد علاقه گیاه آگلونما است و همچنین خاک هوموسی سبک مخلوط با ماسه برای پرورش این گیاه بسیار مناسب است. 

۶. کود مناسب

همه گیاهان آپارتمانی از جمله آگلونما در فصول رشد خود که از ابتدای بهار آغاز می‌شود و تا اوایل پاییز ادامه می‌یابد نیاز به تغذیه با کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی دارند. در این مدت شما می‌توانید هر دو هفته یکبار به گیاه کود بدهید. توجه داشته باشید نیاز گیاه آگلونما در فصل زمستان به کود دهی هر دو ماه یکبار است و کودهای مایعی که میزان ازت موجود در آنها از فسفر و پتاسیم بیشتر است برای تغذیه گیاه انتخاب مناسبی می‌باشد. 

تکثیر آگلونما چگونه است؟

پاجوش زدن گیاه آگلونما به یکی از سه روش تقسیم کردن بوته، کاشت بذر و یا استفاده از قلمه انجام می‌شود که در ادامه، به معرفی هر یک از این روش‌ها خواهیم پرداخت. 

۱. تکثیر آگلونما با تقسیم کردن بوته

بهترین زمان برای تکثیر آگلونما با این روش از اواسط بهار تا اوایل تابستان است. در این روش ابتدا بوته گیاه را از گلدان خارج کرده و با یک قیچی یا چاقو تیز جوانه‌های گیاه را از گیاه اصلی جدا کنید. 

انتخاب جوانه‌هایی که حداقل دو برگ و ریشه دارند انتخاب مناسبی است. سپس جوانه‌ها را در خاک کمپوست یا پیت ماس در یک گلدان با دهانه ۹ سانتیمتر بکارید. میزان خاک گلدان باید طوری باشد که به ریشه هوا نرسد و سپس خاک را فشرده نمایید. 

گیاه را دور از تابش مستقیم خورشید قرار دهید و دمای محیط بین ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتیگراد باشد. توجه داشته باشید که ریشه‌دهی ممکن است از چند هفته تا دو ماه به طول انجامد. 

۲. تکثیر آگلونما با کاشت بذر

بهترین زمان برای تکثیر آگلونما به روش کاشت بذر اواخر بهار است. با کاشت بذر گیاه شروع به رشد می‌کند. آگلونما ابتدا گل میدهد و بعد از گلدهی میوه‌های قرمز رنگی می‌دهد. اگر میخواهید تولید بذر داشته باشید باید از این میوه‌ها استفاده کنید. در واقع می‌توان گفت با کاشتن این میوه‌ها که بذر گیاه هستند یک آگلونمای جدید به وجود می‌آید. 

۳. تکثیر آگلونما با قلمه

در روش تکثیر آگلونما از طریق ساقه یک ساقه قوی را انتخاب کرده و آن را به قسمت‌های ۴ تا ۵ سانتی‌متری برش دهید. سپس یک سوم قسمت‌های بریده شده را در خاک قرار دهید و توجه داشته باشید که خاک کاملا مرطوب باشد. دمای محیط را نیز حدود ۲۴ درجه سانتیگراد نگه دارید. 

با گذشت دو الی سه هفته آگلونما شروع به برگ‌دهی خواهد کرد. در این حالت قلمه را به گلدان انتقال دهید. 

مشکلات نگهداری آگلونما

نگهداری هر گیاه آپارتمانی ممکن است با مشکلاتی نیز همراه باشد که گیاه نخشید یا همان آگلونما نیز از این قاعده مستثنا نیست. در ادامه به دو مورد از این مشکلات و بیماری های آگلونما اشاره خواهیم کرد.

۱. زرد شدن برگ‌ها

آبیاری بیش از اندازه گیاه و هوای سرد علت زرد شدن برگهای آگلونما بخصوص در قسمت‌های پایینی گیاه میباشد. پس برای جلوگیری از بروز این مشکل از آبیاری زیاد گیاه خودداری کنید و گیاه را در معرض هوای سرد قرار ندهید.

۲. سوختن نوک برگ آگلونما

عواملی همچون آبیاری نامنظم، رطوبت کم،  کمبود پتاس در خاک و یا کود گیاه و تابش مستقیم نور خورشید به گیاه می‌تواند علت سوختن نوک برگهای آگلونما باشد.

پاسخ به برخی سوالات متداول در مورد گیاهان نخشید

نگهداری ازهر گل و گیاهی در محیط منزل یا کار ممکن است سوالاتی را نیز به همراه داشته باشد که در ادامه به برخی سوال‌های متداول پاسخ خواهیم داد.

آیا گیاه آگلونما گل می‌دهد؟ 

بله گیاه آگلونما از جمله گیاهانی است که بعد از رسیدن به سن بلوغ گلهای سفید زیبایی می‌دهد.

آیا گل آگلونما سمی است؟ 

بله تمامی گونه‌های این گیاه جزو گیاهان سمی محسوب می‌شوند و شیره آن برای انسان و حیوانات خانگی سمی است و باعث سوزش در پوست می‌شود و اگر وارد دهان شود منجر به سوزش دهان، لب‌ها، گلو و زبان میشود.

آیا نگهداری آگلونما سخت است؟ 

به طور کلی می‌توان گفت گیاه آگلونما جزو گیاهان مقاوم است و با فراهم کردن حداقل‌ها برای آن می‌توان شاهد رشد مناسب آن بود پس نگهداری از آن سخت نمی‌باشد.

چه چیزی گیاه آگلونما را خاص می‌کند؟

قدرت تصفیه‌کنندگی هوای گیاه آگلونما فوق‌العاده زیاد است و علاوه بر روز در شب نیز می‌تواند اکسیژن تولید کند و اثر مواد مضر را نیز دفع کند این ویژگی باعث می‌شود آگلونما یک گیاه خاص باشد. 

آیا گیاه نخشید هوا را تصفیه می‌کند؟ 

بله گیاه آگلونما جزو گیاهان تصفیه‌کننده هوا به حساب می‌آید. گیاهان معمولی فقط در روز اکسیژن تولید میکنند ولی آگلونما توانایی تولید اکسیژن و تصفیه هوا و دفع اثرات مواد مضری مانند بنزین را در شب نیز دارد. 

جمع‌بندی

گیاهان آپارتمانی از جمله آگلونما که با نام چینی همیشه سبز (Chinese Evergreen) یا گیاه نخشید نیز شناخته می‌شود علاوه بر زیبایی بخشیدن به محیط کار یا منزل باعث تصفیه هوای محیط نیز می‌شوند. خاستگاه این گیاه جنگل‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری جنوب شرقی آسیا می‌باشد و چون گیاهانی مقاوم هستند می‌توانند در حداقل شرایط نیز به خوبی رشد کنند. 

همین ویژگی‌ها باعث شده است که گیاه نخشید از محبوبیت زیادی میان دوستداران گل و گیاه برخوردار باشد. نگهداری گل آگلونما بسیار ساده است و تنها با رعایت نکات گفته شده بالا از نظر دما، آبیاری، خاک، کود و… میتوانید از زیبایی این گیاه تا مدتی طولانی لذت ببرید. همچنین میتوانید با تکثیر آگلونما به روش‌های گفته شده تعداد بیشتری از این گیاه جذاب و خاص داشته باشید.

منابع:

حمید کامکار
حمید کامکار
مقاله‌ها: 43

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *