کوددهی یکی از عواملی است که باعث افزایش رشد گیاهان آپارتمانی می شود. در واقع گیاهان آپارتمانی به دلیل نیاز مبرم خود به منابع مختلف غذایی، نیازمند دریافت انواع کودهای شیمیایی و طبیعی می باشد؛ پس به همین علت کود دهی گیاهان خانگی از اهمیت بسزایی برخوردار است. ما در این مقاله به معرفی انواع کود گیاهان آپارتمانی می پردازیم و نحوه کود دادن به گلهای آپارتمانی را مورد بررسی قرار می دهیم، پس تا پایان با ما همراه باشید.
نکات کلی کود گیاهان آپارتمانی
همانطور که اشاره کردیم گیاهان آپارتمانی برای شکوفایی و رشد، علاوه بر نوردهی گیاهان، بهتر نیاز به خاک غنی دارند؛ اما مواد غذایی موجود در خاک به تنهایی برای رشد گیاهان بخصوص گیاهان گلدار و گیاهانی که از رشد سریعی برخوردارند کافی نمی باشد؛ بنابراین می توانید با تنظیم یک برنامه مناسب برای کود دهی گیاهان خانگی خود از رشد بهتر آنها بهرهمند شوید.
در واقع شاید بتوان گفت کود گیاهان آپارتمانی بیشتر شبیه یک ویتامین چندگانه برای گیاهان عمل میکند و با تامین مواد مغذی ضروری برای رشد گیاه، نیاز گیاه را به مواد مختلف تامین خواهد کرد. کود مناسب گیاهان آپارتمانی حاوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم به همراه ریزمغذیهایی است که برای انرژی و رشد گیاه لازم میباشد.
نیتروژن، فسفر و پتاسیم جزو عناصر درشتمغذی محسوب میشوند که هرکدام تاثیر متفاوتی بر روی رشد گیاه دارند. به طور مثال نیتروژن باعث رشد عمومی گیاه و سرسبزی آن میشود. فسفر باعث تشکیل ریشه، گل و میوه میشود و پتاسیم باعث مقاومت در برابر بیماری و استرس و همچنین مقاومت در برابر خواب زمستانی میشود.
کلسیم، منیزیم و آهن سایر مواد مغذی و مفید موجود در کود گیاهان آپارتمانی میباشند که جزو عناصر ریزمغذی دستهبندی میشوند.
با توجه به مطالب گفته شده میتوان نتیجه گرفت که کود مناسب گیاهان آپارتمانی ترکیبی از عناصر ریزمغذی و درشتمغذی میباشد.
نحوه کود دادن به گیاهان خانگی
نیاز کودی گیاهان مختلف با یکدیگر متفاوت است به همین دلیل نحوه صحیح کود دهی گیاهان خانگی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این قسمت از مقاله قصد داریم نحوه کود دادن به گلهای آپارتمانی را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی کود دهی گیاهان خانگی به سه روش زیر انجام میشود:
- کوددهی بر روی خاک
- کوددهی قاعدهای
- کوددهی برگی
در ادامه به اختصار به توضیح هر یک از این روشها خواهیم پرداخت.
۱. کوددهی بر روی خاک
به طور کلی از این روش بیشتر برای گیاهان و بوتههای چند ساله استفاده می شود که جهت رساندن مواد مفید و مغذی مورد نیاز گیاه انجام میشود. در این روش با استفاده از دست کود را به اطراف ریشه گیاه می ریزند و آن را تا محدودهای که گیاه سایه میندازد پخش میکنند.
۲. کوددهی قاعدهای
روش دیگر برای کود دهی گل های آپارتمانی کوددهی به صورت قاعدهای میباشد. این روش برای گیاهان گلدانی بسیار مناسب است. در این روش کودهای محلول را در آب مخلوط کرده و طبق دستورالعملهای نوشته شده بر روی آن به گیاه اضافه میکنند. و پس از کوددهی، مراحل آبیاری گیاهان را نیز انجام میدهید.
۳. کوددهی برگی
روش دیگر برای کود دهی گیاهان خانگی کوددهی برگی میباشد که بسیار مشابه با روش کوددهی قاعدهای است با این تفاوت که در این روش کوددهی به برگهای گیاه انجام میشود.
انواع کود گل و گیاه آپارتمانی
به طور کلی میتوان کود گیاهان آپارتمانی را به دو دسته اصلی کودهای مصنوعی (شیمیایی) و آلی تقسیمبندی کرد. هر دو نوع کود قادرند تا مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به آن برسانند؛ اما هر کدام هزینهها، فواید و عوارض جانبی متفاوتی دارند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
نوع کود | توضیحات |
---|---|
کود آلی | حاوی مواد آلی مانند کود حیوانی، کود گیاهی و کود کمپوست است. این نوع کود برای بهبود ساختمان خاک و رشد گیاهان مناسب است. |
کود معدنی | شامل مواد معدنی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که به عنوان عناصر اساسی برای رشد گیاهان استفاده میشود. |
کود آلی و معدنی ترکیبی | این نوع کود شامل ترکیبی از مواد آلی و معدنی است که سبب بهبود ساختمان خاک، تغذیه گیاه و افزایش رشد آن میشود. |
کود مایع | این نوع کود شامل مواد مغذی محلول در آب است که به ریشههای گیاهان ارائه میشود. این نوع کود سریعاً جذب شده و سبب رشد سریع گیاهان میشود. |
کود زیستی | این نوع کود شامل مواد زیستی مانند باکتریها و قارچهای مفید است که به بهبود ساختمان خاک، جذب عناصر غذایی و افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماریها و شرایط نامساعد محیطی کمک میکند. |
۱. کودهای مصنوعی (شیمیایی)
این دسته از کود گیاهان آپارتمانی در آزمایشگاه تولید میشود. به علت قیمت پایین کودهای شیمیایی بیشتر پرورشدهندگان گلوگیاه این نوع از کود را به کودهای آلی ترجیح میدهند.
همچنین علاوه بر مقرونبهصرفه بودن قیمت کودهای شیمیایی این نوع از کود گیاهان آپارتمانی بسیار در دسترس هستند و در مکانهایی که لوازم باغداری به فروش میرسند عرضه میشوند.
مواد تشکیلدهنده کودهای شیمیایی به همراه درصد آنها بر روی بسته.بندی ذکر میشود. به همین علت استفادهکنندگان از آنها میتوانند گیاهان خود را به صورت دقیق تغذیه کنند. کودهای شیمیایی سریع عمل میکنند و میتوانند در مدت زمان بسیار کوتاهی گیاهان شما را تقویت کنند؛ اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اگر گیاه حساسی دارید این کود برای گیاه مفید نمیباشد؛ زیرا آزاد شدن سریع مواد مغذی منجر به سوختگی گیاه می شود.
همیشه در استفاده از کودهای شیمیایی جوانب احتیاط را رعایت کنید؛ زیرا ترکیبات موجود در آنها برای پوست و سیستم تنفسی خطرناک میباشد. استفاده بیش از حد و طولانی مدت از آنها به گیاهان آسیب میرساند و حاصلخیزی خاک را کاهش میدهد و باعث ایجاد اختلال در pH خاک میشود.
۲. کودهای آلی
این دسته از کودها توسط گیاهان و حیوانات تولید میشوند. ارزش اصلی کودهای آلی به علت تغییرات فیزیکی است که در خاک ایجاد میکنند. کودهای آلی برخلاف کودهای شیمیایی و مصنوعی برای خاک مضر نمیباشند و استفاده بیش از اندازه آنها نیز به گیاه آسیبی وارد نمیکند پس میتوان گفت کود دهی گیاهان آپارتمانی با کودهای آلی برای گیاه بسیار مفید میباشد. کودهای آلی برای رشد و سرسبزی گیاه، افزایش گلدهی و سرسبزی چمنها، تقویت دانههای تازه کاشتهشده و تقویت گیاهان جوان و حتی بالغ استفاده میشوند. کودهای آلی از ایمنی بسیار بالایی برخوردارند و سه عنصر فسفر، نیتروژن و پتاسیم را با غلظت کمتری نسبت به کودهای شیمیایی ارائه میکنند.
کودهای آلی معمولاً از قیمت بالایی برخوردارند؛ اما باعث افزایش قدرت بافری خاک و مقابله با تغییرات سریع اسیدیته خاک میشوند.
به طور کلی انواع کودهای شیمیایی و آلی در حالتهای مایع، جامد (دانهای، پودر شده)، قرص، میلهای، آهستهرهش و …در بازار عرضه میشوند.
زمان کوددهی گیاهان داخل منزل
شاید جالب باشد که بدانید انتخاب زمان مناسب برای شیوه کود دهی گل و گیاه خانگی از نحوه کود دادن به آنها مهمتر میباشد. در قسمتهای قبلی مقاله در رابطه با نحوه کود دادن به گلهای آپارتمانی توضیحاتی ارائه کردیم؛ اما در این قسمت قصد داریم درباره زمان مناسب برای کود دادن به گیاهان آپارتمانی نکاتی را مطرح کنیم که آگاهی از آنها میتواند به سلامت هر چه بیشتر گیاه شما کمک کند.
در قدم اول باید این نکته را در نظر داشته باشید که زمان مناسب برای روش کود دهی گیاهان خانگی در هر گیاه با دیگری متفاوت است؛ اما یک قانون کلی برای اکثر گیاهان وجود دارد و آن هم تغذیه گیاه در اوایل فصل بهار است. این امر باعث رشد برگ، گلدهی و تشکیل میوه در گیاهان میشود.
در مناطقی که در اوایل فصل بهار هم با یخبندان و برف مواجه هستند بهتر است تا تاریخ آخرین یخبندان صبر کنند و سپس اقدام به کوددهی گیاه نمایند تا از آسیب دیدن جوانهها جلوگیری شود.
ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که کوددهی، زمانی که گیاه در اوج چرخه رشد خود قرار دارد بیشترین تاثیر را بر روی رشد آن خواهد داشت.
کوددهی به گیاهان در فصل تابستان و پاییز هم انجام میشود؛ زیرا فصل رشد بعضی از گیاهان در فصل تابستان میباشد. بعضی از گیاهان همیشهسبز هستند و نمی توان فصل خاصی برای رشد آنها در نظر گرفت؛ اما حتی این گونه گیاهان نیز در فصل پاییز و زمستان نیاز کمتری به کود دارند. همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که گیاهان با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند. سعی کنید با شناخت دقیق گیاه خود مراقبتها را با توجه به نوع نیاز آن انجام دهید تا گیاه آسیب نبیند.
همچنین لازم به ذکر است که میتوانید برای جلوگیری از فراموشی زمان کود دادن از برنامه های نگهداری گیاهان آپارتمان استفاده کنید.
بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی
برای نگهداری گیاهان خانگی در بهترین شرایط و رشد مطلوب، نیاز به کود دارند و کود مناسب گیاهان آپارتمانی باید بر اساس شرایط و نوع گیاه انتخاب شود پس در انتخاب بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی دقت کافی را لحاظ کنید تا گیاه همیشه از شادابی و طراوت کافی برخوردار باشد.
کودهای مایع انتخاب مناسبی برای گیاهان آپارتمانی از جمله نگهداری گل سانسوریا می باشد. استفاده از کودهای مایع به شما این امکان را خواهد داد تا دوز مصرف را کنترل کرده و به طور مساوی خاک را از مواد غذایی برای ریشه گیاه اشباع نمایید. این نوع کود میتواند به خوبی در حفظ سرزندگی و رشد گیاهان آپارتمانی موثر باشد.
حتما بخوانید: بهترین کود سانسوریا چیست؟
کودهای مایع می توانند علاوه بر تامین رطوبت و رشد گیاهان، سبب تقویت خاک گیاه شوند و مواد مغذی که مورد نیاز گیاه است را به خوبی در دسترس آن قرار دهند. بهترین کود مایع برای گیاهان آپارتمانی باید حاوی مقادیر کافی و مناسب از عناصر پتاسیم، فسفر، نیتروژن، آهن، مس، بور، کلسیم، گوگرد، منگنز، منیزیم و … باشد.
در واقع میتوان گفت این عناصر کمک میکنند برگ گیاهان و ریشه آنها به خوبی تقویت شده و رشد مطلوبتری نیز داشته باشند. در حال حاضر کود اسید هیومیک به عنوان بهترین کود مایع شناختهشده است که بیشتر در خاکهای آهکی و قلیایی تاثیرگذار است و به بهترین شکل ممکن ph خاک را تنظیم میکند و تمام ناخالصیهای موجود در آن را هم از بین میبرد.
تهیه کود خانگی برای گلهای آپارتمانی چگونه است؟
گاهی اوقات میتوان بدون هزینههای گزاف و با استفاده از سادهترین مواد، کود مناسب گیاهان آپارتمانی را تهیه نمود. در این قسمت از مقاله شما را با تعدادی از کودهای خانگی که برای پرورش گیاهان آپارتمانی مناسب هستند آشنا خواهیم کرد.
۱. کود خانگی تفاله قهوه
تفاله قهوه حاوی مقادیر بسیار زیادی از عنصر نیتروژن میباشد. استفاده از این کود و کودهای نیتروژندار دیگر، باعث رشد برگها و بلند شدن ساقههای گیاهان میشود پس شما میتوانید بعد از آماده کردن قهوه، تفاله آن را دور نریزید و از آن به عنوان یک کود خانگی برای گیاه آپارتمانی خود استفاده کنید.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید اگر خاک شما مستعد حشره باشد کود تفاله قهوه باعث دوچندان شدن مشکل شما خواهد شد پس این نوع کود برای خاکهایی که قبلاً ضدعفونی شدهاند مناسب میباشد.
۲. کود خانگی پودر ژلاتین
برای تهیه این نوع کود خانگی مقداری ژلاتین را درون آب بریزید و آن را کاملا حل کنید، کود شما آماده است! ژلاتینهای خوراکی دارای مقادیری نیتروژن هستند که میتوانید از آنها برای گیاهان خود استفاده کنید. این کار را هر دو ماه یکبار میتوانید انجام دهید.
۳. کود خانگی پوست تخممرغ
پوست تخممرغ را پودر کنید و روی خاک بریزید. سپس به کمک یک چنگال به آرامی آن را با خاک گیاه مخلوط کنید. این کود خانگی میتواند نیاز کلسیم گیاه شما را تامین کند و باعث استحکام بیشتر برگها و ساقههای آن شود. این کود یکی از بهترین گزینه ها برای نگهداری آگلونما است.
۴. کود خانگی آب برنج
هنگامی که برنج را میشویید تا آن را طبخ کنید آب آن را دور نریزید و با آن گیاهان خود را آبیاری کنید. شما میتوانید از این کود هفتهای یکبار استفاده کنید و شاهد تغییرات اساسی در گیاهانتان باشید. دقت داشته باشید زمانی مجاز به استفاده از آب برنج پختهشده هستید که به آن نمک اضافه نکرده باشید.
۵. کود خانگی پوست موز
شما میتوانید با پوست موز نیز اقدام به کود دهی گیاهان خانگی خود کنید. برای این کار پوست موز را خرد کرده و روی خاک گیاهان بریزید. این کود پتاسیم مورد نیاز گیاه را تامین خواهد کرد. همچنین میتوانید پوست موز را خشک کرده و سپس به صورت پودر در آورید و از آن استفاده کنید.
سایر کود های مناسب برای گیاهان مختلف
کود مناسب برای گیاهان مختلف با توجه به نوع گیاه متفاوت میباشد. شما باید در قدم اول شناخت دقیقی از گیاه خود داشته باشید تا بتوانید با توجه به نوع نیازی که دارد کود مناسب آن را تهیه نمایید؛ اما آنچه که برای تمامی گیاهان مختلف یکسان است این امر است که تمامی گیاهان به کودی نیاز دارند که در آن سه عنصر درشتمغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین عناصر ریزمغذی مانند مس، آهن و کلسیم وجود داشته باشد.
گیاه | نوع کود | توضیحات |
---|---|---|
سانسوریا | کود مایع | کود مایع باعث رشد سریع گیاه و بهبود ساختمان خاک میشود. برای استفاده از این نوع کود، باید آن را با آب مخلوط کرده و به گیاه بدهید. |
فیکوس | کود آلی | کود آلی باعث بهبود ساختمان خاک و افزایش تغذیه گیاه میشود. برای استفاده از این نوع کود، میتوانید آن را درون خاک گیاه قرار دهید یا با آب مخلوط کرده و به گیاه بدهید. |
پتوس | کود معدنی | کود معدنی حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که به رشد گیاه کمک میکند. برای استفاده از این نوع کود، باید آن را درون خاک گیاه قرار دهید. |
آگلونما | کود زیستی | کود زیستی شامل باکتریها و قارچهای مفید است که به بهبود ساختمان خاک و افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماریها و شرایط نامساعد محیطی کمک میکند. برای استفاده از این نوع کود، باید آن را درون خاک گیاه قرار دهید. |
فیلودندرون | کود مایع | کود مایع باعث رشد سریع گیاه و بهبود ساختمان خاک میشود. برای استفاده از این نوع کود، باید آن را با آب مخلوط کرده و به گیاه بدهید. |
زامیفولیا | کود آلی و معدنی ترکیبی | کود آلی و معدنی ترکیبی، بهترین کود برای نگهداری زامیفولیا است. |
سوالات متداول
کدام کود برای گیاهان خانگی بهتر است؟
یک کود متعادل محلول در آب برای گیاهان خانگی بهترین است.
آیا کود مایع برای گیاهان آپارتمانی بهتر است؟
کود مایع می تواند برای گیاهان آپارتمانی بهتر باشد زیرا به راحتی جذب می شود و باعث تقویت سریع مواد مغذی می شود.
آیا می توانید از هر کود برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید؟
همه کودها برای گیاهان آپارتمانی مناسب نیستند، بنابراین مهم است که از کودهایی که به طور خاص برای گیاهان داخلی فرموله شده است، استفاده کنید.
بهترین کود آلی برای گیاهان آپارتمانی چیست؟
برخی از بهترین کودهای آلی برای گیاهان آپارتمانی شامل کمپوست، ریخته گری کرم، امولسیون ماهی و عصاره جلبک دریایی است.
هر چند وقت یکبار باید به گل خانگی کود داد؟
هر 2 تا 4 هفته یکبار، بهترین بازه زمانی کوددهی است.
کلام آخر
از مهمترین بخشهای مربوط به مراقبت و نگهداری از گلها و گیاهان مختلف تامین مواد مغذی مورد نیاز آنها میباشد. کوددهی عملی است که این نیاز گیاهان را برطرف میکند. کود گیاهان آپارتمانی با توجه به نوع گیاه تعیین میشود؛ اما وجود سه عنصر درشتمغذی پتاسیم، فسفر و نیتروژن برای کود گیاهان خانگی حیاتی است. تاثیر این عناصر روی مراحل مختلف رشد یک گیاه مثل جوانهزنی، گلدهی و میوهدهی بسیار قابل توجه میباشد.
نحوه کود دادن به گل های آپارتمانی نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است که در این مقاله روشهای مختلف آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. به شما پیشنهاد میکنیم کوددهی گلهای آپارتمانی خود را در فصول رشد آنها یعنی بهار و تابستان انجام دهید تا از نتیجه بهتری بهرهمند شوید. همچنین میتوانید با تهیه کودهای خانگی شامل پوست موز، پوست تخممرغ، تفاله قهوه و … که در مقاله به آنها اشاره کردیم با هزینه اندک، کود مناسب برای رشد گیاهان آپارتمانی خود را تهیه نمایید.
منابع: