سانسوریا یا شمشیری یکی از دوستداشتنیترین و رایجترین گیاهان آپارتمانی بوده که در خانه تمامی افراد علاقهمند به گلوگیاه یافت میشود. این گیاه شرایط نگهداری آسانی دارد و عموماً آفتها نمیتوانند به آن آسیب بزنند. ایجاد آفست یا پاجوش یکی از متداولترین اتفاقاتی است که برای گیاه سانسوریا رخ میدهد و میتوان از آنها برای تکثیر گیاه استفاده کرد.
اما گاهی اوقات شرایطی رقم میخورد که گیاه توانایی تولید پاجوش را از دست میدهد. در این مقاله، به بررسی عوامل مؤثر بر پاجوش نزدن سانسوریا میپردازیم و درباره ضرورت استفاده از پاجوش صحبت خواهیم کرد.
بررسی ۵ دلیل پاجوش نزدن سانسوریا
در این بخش از مقاله، به بررسی عوامل مؤثر بر پاجوش نزدن شمشیری میپردازیم و شرایط مطلوب رشد آفست (پاجوش) را بیان خواهیم کرد:
1. نور
نور یکی از مهمترین المانهای تأثیرگذار در پاجوش زدن سانسوریا بهشمار میآید. همواره بهخاطر داشته باشید که نباید این گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید، بلکه باید شمشیری را در فاصله ۱٫۵ متری از پنجره قرار دهید تا نور فیلتر شده و غیرمستقیم به آن بتابد. نور مستقیم موجب از بین رفتن رنگ سبز برگ و پاجوش نزدن سانسوریا میشود. این گیاه به روزی ۶ ساعت نور فیلترشده احتیاج دارد.
حتما بخوانید: بهترین کود برای پاجوش زدن سانسوریا چیست؟
2. دما
دما سومین پارامتر مؤثر بر پاجوش زدن سانسوریا است؛ دامنه تحمل دمای این گیاه در بازههای زمانی مختلف سال یکسان نیست. شمشیری در فصلهای گرم سال مانند تابستان و بهار باید در فضایی با دمای بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد قرار بگیرد. همچنین در فصول سرد سال مانند زمستان و پاییز باید در مکانی با دمای بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد به نگهداری گیاه سانسوریا بپردازید.
اگر دمای اطراف سانسوریا از ۳۰ درجه سانتیگراد بیشتر و از ۱۸ درجه سانتیگراد کمتر شود، عملاً رشد گیاه متوقف شده و دیگر پاجوش نمیدهد.
3. آبیاری
آبیاری نامناسب سومین عامل مؤثر در پاجوش نزدن گیاه سانسوریا بهشمار میآید؛ ریشه گیاه سانسوریا به آبیاری بیش از حد حساس بوده و بهراحتی میپوسد. همچنین آبیاری بیش از حد نیاز موجب افزایش ریسک ابتلای گیاه به بیماریهای قارچی میشود.
حتما بخوانید: بهترین زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی چه زمانی است؟
اگر محیط ریشه گیاه شمشیری دائماً خیس باشد، کمکم ریشه سانسوریا نرم شده و بعد از گذشت مدت زمانی ساختار محکم خود را از دست میدهد. این شرایط قوای تولید پاجوش را از گیاه میگیرد و رشد آن را با اختلال مواجه میکند.
4. بیماریها و آفتهای سانسوریا
همانطورکه در بخش قبلی اشاره کردیم، آبیاری زیاد میتواند بستر رشد و حمله عوامل بیماریزا و آفتها را فراهم کند؛ بهتر است گیاه خود را از نظر سلامت برگها و میزان رشد آن رصد کنید. شپشکهای آرد آلود عموماً به برگهای تازه این گیاه حمله کرده و از شیره پرورده سانسوریا تغذیه میکنند.
نماتدها موجب رشد غده یا گالهایی روی ریشه سانسوریا میشوند. آفتها به کنارههای برگ آسیب میزنند و از آن تغذیه میکنند. ویروسهای موزائیک لکههای زرد تا نارنجی یا قرمزرنگی را روی برگ بهوجود میآورند. اگر گیاه شما با این مشکلات دستوپنجه نرم میکند، بهاحتمال زیاد پاجوش نخواهد زد.
5. سایز گلدان
سایز گلدان را نیز میتوان یکی از عوامل مهم در پاجوش نزدن سانسوریا دانست. وقتی حجم گلدان با ریشههای قدیمی پر شود، رشد گیاه کاهش پیدا کرده و دیگر پاجوش نمیزند، زیرا فضایی برای رشد پاجوشها ندارد. بنابراین، پیشنهاد میکنیم که حداکثر سالی یکبار سانسوریا خود را به گلدانی با دو سایز بزرگتر انتقال دهید.
سؤالات متداول
مهمترین علت پاجوش ندادن گیاه سانسوریا چیست؟
نمیتوان برای پاسخ به این سؤال تنها یک عامل را معرفی کرد، اما مهمترین عوامل پاجوش نزدن شمشیری عبارتاند از:
– بازه دمایی کمتر از ۲۰ و بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد
– آبیاری بیش از حد و خیس بودن دايمی گلدان
– کوچک شدن سایز گلدان و محدودیت رشد ریشهها
– قرار گرفتن گیاه در نور مستقیم
همچنین حمله آفتها و عوامل بیماریزا مانند شپشک آرد آلود، ویروس موزائیک برگ، نماتدها، قارچها و…نیز میتواند در پاجوش نزدن سانسوریا نقش داشته باشد.
چگونه متوجه شویم که ریشه سانسوریا پوسیده است؟
گیاه را بهآرامی از گلدان خارج کنید. اگر بخشهایی از ریشه تیره شده و به رنگ سیاه متمایل شدند، بهاحتمال زیاد ریشه گیاه شما پوسیده است. ریشه پوسیده حالتی نرم دارد و ساختار مستحکم خود را از دست میدهد.