پروسه نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان به‌دلیل روزهای کوتاه و سرد این فصل متفاوت است. به همین منظور، ۶ نکته مهم جهت محافظت از گیاه آپارتمانی را در این مقاله بیان کرده ایم.

گیاهان آپارتمانی می‌توانند دکوراسیون خانه شما را زیبا کرده و به بهبود کیفیت هوا کمک کنند، اما شرایط نگه‌داری گیاه در زمستان، کمی متفاوت از فصول دیگر خواهد بود. در این فصل، روزها کوتاه‌تر، شب‌ها طولانی‌تر، نور خورشید کمتر و دما پایین‌تر است. این عوامل می‌توانند بر رشد و سلامت گیاهان تأثیر بگذارند. به همین منظور، در این مقاله به بررسی نکاتی مهم جهت نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان می‌پردازیم و در پایان مقاله هم به سؤالاتی درمورد نکات نگهداری گل و گیاه در زمستان اشاره‌ای خواهیم کرد.

1. اهمیت نور خورشید را فراموش نکنید

نور خورشید برای فتوسنتز گیاه ضروری است. فتوسنتز به فرایندی اطلاق می‌شود که گیاهان از طریق آن از نور خورشید برای تولید مواد مغذی استفاده می‌کنند. بنابراین، نور یکی از مهم‌ترین عوامل برای رشد گیاه به‌حساب می‌آید.

گل و گیاه آپارتمانی همچون فیکوس و سانسوریا در زمستان به نور کمتری دسترسی دارد. به همین دلیل، برای جبران این کمبود، گیاه را در مکانی قرار دهید که بیشترین نور را دریافت کند. به‌طور مثال، شما می‌توانید برای فراهم کردن شرایط نگهداری گیاه در زمستان، آن را در نزدیک‌ترین پنجره به نور خورشید بگذارید؛ اگر پنجره‌ها خیلی سرد باشند، گیاه باید با پرده یا پارچه نازک پوشانده شود.

همچنین اگر گیاه در کنار پنجره قرار دارد، مواظب باشید که برگ‌های آن با شیشه تماس پیدا نکنند، چراکه سرمای بیرون می‌تواند باعث سوختگی برگ‌ها شود. برای نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان، شما باید مطمئن شوید که چه نوع گیاهی دارید.

اگر مطمئن نباشید که گیاه شما به چه میزان نور نیاز دارد، باید با مطالعه برچسب روی گلدان و یا مشورت با یک متخصص گیاه‌شناسی، اطلاعات لازم را کسب کنید. در متن ذیل، چند نکته برای کمک به گیاه آپارتمانی شما جهت دریافت نور کافی در زمستان آورده شده است:

  • گیاه خود را بچرخانید: این کار به اطمینان از دریافت نور کافی توسط همه قسمت‌های گیاه کمک می‌کند.
  • گیاه را به یک مکان جدید منتقل کنید: اگر پنجره‌های شما نور زیادی دریافت می‌کنند، قادر خواهید بود گیاه را به آنجا منتقل کنید.
  • از چراغ‌های رشد استفاده کنید: اگر نور طبیعی کافی ندارید، با چراغ‌های رشد، نور اضافی را برای گیاه خود تأمین کنید. با رعایت نکات ساده می‌توانید به‌راحتی شرایط نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان را فراهم کنید تا آن‌ها در این فصل سالم مانده و رشد کنند.

۲. آبیاری گیاه آپارتمانی در زمستان

در این فصل، گیاه آپارتمانی به‌اندازه فصول گرم به آب نیاز ندارند، چراکه رشد آن‌ها کندتر می‌شود و نیازهای آبی‌شان کاهش می‌یابد. برای تعیین این‌که آیا زمان آبیاری گیاه است یا خیر؟ باید انگشت خود را چند سانتی‌متر در خاک فرو ببرید، اگر خاک خشک باشد، زمان آب‌دهی فرارسیده است؛ اما اگر خاک مرطوب باشد، باید اجازه دهید تا خشک گردد، چراکه آبیاری بیش از حد می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه گیاهان شود.

در ادامه متن، به چند نکته جهت نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان اشاره شده است:

  • از آب گرم استفاده کنید؛ آب سرد می‌تواند به گیاهان آسیب برساند.
  • آب را به‌آرامی و به‌طور مساوی به همه‌ی قسمت‌های خاک بدهید.
  • صبر کنید تا آب اضافی از سوراخ‌های زهکشی گلدان خارج گردد.

۳. رطوبت گیاه آپارتمانی در سرمای زمستان

رطوبت یکی از عوامل مهم در رشد و سلامت گیاه است. به‌طورکلی، گیاه آپارتمانی به رطوبت ۵۰ تا ۶۰ درصد نیاز دارد و به جهت آن‌که در زمستان رطوبت هوا در خانه‌ها معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است، برگ‌های گیاه دچار خشکی، ریزش و آسیب ریشه می‌شوند.

افزایش رطوبت هوا یکی از مهم‌ترین راه‌های نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان است که در متن ذیل به روش‌های مختلف آن پرداخته‌ایم:

  • گیاه را در نزدیکی یک دستگاه رطوبت‌ساز قرار دهید؛ این دستگاه می‌تواند رطوبت هوا را به‌طور قابل‌توجهی افزایش دهد.
  • برگ‌های گیاه را با آب اسپری کنید، این کار به مرطوب نگه داشتن برگ‌ها کمک می‌کند.
  • یک ظرف آب در کنار گیاه قرار دهید، این اقدام موجب افزایش رطوبت نسبی هوا می‌شود.
  • گیاهان را در یک گلدان بزرگ بگذارید. گلدان بزرگ‌تر به گیاه کمک می‌کند تا آب بیشتری را در خود ذخیره کند.

 یکی از نکات نگهداری گل و گیاه در فصل زمستان، توجه به نشانه‌های آن است. اگر گیاه شما در معرض رطوبت کم قرار بگیرد، ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:

  • برگ‌های خشک و قهوه‌ای
  • ریزش برگ‌ها
  • رشد کند
  • سفیدک

حتما بخوانید: علت سفیدک روی گل آگلونما چیست؟

در نتیجه، بهترین راه برای رفع این نشانه‌ها و ایجاد ایده‌آل‌ترین شرایط نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان، افزایش رطوبت هوا برای آن‌ها است.

۴. جریان هوای سرد برای گیاه آپارتمانی

جریان هوا می‌تواند برای گیاه آپارتمانی در سردترین فصل سال مشکل‌ساز باشد. هوای سرد موجب آسیب به برگ‌ها، ساقه‌ها و ریشه‌های گیاهان می‌شود، از طرفی دیگر، هوای گرم هم باعث خشک شدن آن‌ها می‌گردد. بنابراین، به نکات نگهداری گل و گیاه در فصل زمستان در برابر جریان هوا دقت داشته باشید. برای محافظت از گیاه آپارتمانی، حتماً موارد ذیل را با دقت مطالعه کنید:

  • گیاه را از کنار پنجره‌ها، درها و وسایل گرمایشی دور نگه دارید.
  • اگر گیاه شما در معرض جریان هوای سرد است، آن را با پرده یا پارچه نازک بپوشانید.
  • گیاه را در یک اتاق یا فضای بسته قرار دهید که از جریان هوا محافظت کند.

 با رعایت این موارد می‌توانید بهترین نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان را داشته باشید و از آن در برابر جریان هوای سرد محافظت کنید.

۵. کوددهی گیاه آپارتمانی در زمستان

کوددهی گیاه آپارتمانی در این فصل ضروری نیست، چراکه رشد گیاهان در زمستان کند است. درنتیجه، نیازی به کود ندارند. کوددهی بیش از حد گیاه در زمستان، سوختگی ریشه و مرگ گیاه را به‌دنبال دارد. این سوختگی باعث می‌شود که ریشه‌ها نتوانند آب و مواد مغذی را به‌طور مؤثر جذب کنند. به همین دلیل، این موضوع منجر به زرد شدن برگ‌ها، ریزش آن‌ها و درنهایت مرگ گیاه می‌شود.

۶. کنترل آفات و بیماری‌های گیاه آپارتمانی

باتوجه‌به شرایط نامساعد فصل زمستان، احتمال شیوع آفات و بیماری‌ها در گیاه افزایش می‌یابد. بنابراین، یکی دیگر از روش‌های نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان، بررسی مرتب آن‌ها از نظر وجود آفات و بیماری است.

سوالات متداول

دمای مناسب برای نگهداری گیاهان آپارتمانی در زمستان چقدر است؟

دمای مناسب در زمستان، بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد است و دمای کمتر از ۱۵ درجه می‌تواند به گیاهان آسیب برساند.

میزان آبیاری گیاهان در سردترین فصل سال به چه صورت است؟

در زمستان، گیاهان به‌دلیل کاهش نور و دما، به آب کمی نیاز دارند و هر دو هفته یک بار آبیاری برای آن‌ها کافی است. البته این مقدار بسته به نوع گیاه و شرایط محیطی ممکن است متفاوت باشد.

سخن پایانی

در این مقاله، سعی داشتیم شما را با روش‌های نگهداری گیاه آپارتمانی در زمستان آشنا کنیم تا با رعایت این نکات بتوانید در سردترین فصل سال از گیاه خود محافظت کنید.

حمید کامکار
حمید کامکار
مقاله‌ها: 43

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *