گیاه سانسوریا یا شمشیری، یکی از گیاهان زیبای مقاوم آپارتمانی است که اگر در شرایط ایدهآلی نباشد، دچار مشکلات خاصی میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی مشکلات نگهداری سانسوریا شمشیری بپردازیم و با رایجترین مشکلات سانسوریا و علت آنها بیشتر آشنا شویم. برای آگاهی از این بیماریها میتوانید تا پایان همراه ما باشید.
آشنایی با بیماری های گل سانسوریا
همه گیاهان آپارتمانی از جمله سانسوریا (Sansevieria) ممکن است در طول رشد با بیماریها و مشکلات متفاوتی دستوپنجه نرم كنند. در صورت شناسایی بهموقع علت بیماری گیاهان میتوانید بهراحتی آن را درمان کنید.
بهطورکلی علت بیماری گونههای مختلف سانسوریا از جمله بیماریهای گیاه سانسوریا پاکوتاه، سانسوریا مهتابی، سانسوریا شمشیری و… مشترک است و راه درمان تقریبا یکسانی دارد. پس در ادامه با تعدادی از رایجترین مشکلات نگهداری سانسوریا شمشیری که ممکن است گونههای دیگر نیز به آنها دچار شوند بیشتر آشنا میشویم:
- خشک شدن برگ های سانسوریا
- لوله شدن برگ سانسوریا
- سیاه شدن لبه های برگ سانسوریا
- خم شدن برگ های سانسوریا
- شل شدن و افتادگی برگ های سانسوریا
- لزج و ژله ای شدن سانسوریا
- پشه زدن گل سانسوریا
۱. خشک شدن برگ های سانسوریا
یکی از ابتداییترین بیماریهای گیاه سانسوریا خشک شدن برگهای آن است که به دلیل نور زیاد یا آبیاری کم اتفاق میافتد. برای برطرف شدن این مشکل لازم است که میزان نور دریافتی و آبیاری گیاه را در حد متعادل نگه دارید. البته آفتهای مختلف مانند شتهها و شپشکها نیز میتوانند، موجب خشک شدن برگهای سانسوریا شوند که برای رفع این مشکل باید از سموم حشرهکش استفاده کنید.
۲. لوله شدن برگ سانسوریا
دیگر بیماری گل سانسوریا شمشیری لوله شدن برگها است که بر اثر تغییرات دمایی ایجاد میشود. بهترین دما برای رشد سریع گیاه سانسوریا، بازهای بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است. عوامل دیگری که میتوانند منجر به لوله شدن برگهای گیاه سانسوریا شوند عبارتند از آبیاری نامناسب، نور زیاد و آفت.
۳. سیاه شدن لبه های برگ سانسوریا
در ادامه معرفی مشکلات سانسوریا به سیاه شدن لبههای برگ گیاه میرسیم. این مشکل اغلب بر اثر سرما و یخزدگی ایجاد میشود. بهتر است در فصول سرد سال گلدان را به فضایی گرمتر انتقال دهید و از قرار دادن آن در نزدیک پنجرههای سرد پرهیز کنید.
۴. خم شدن برگ های سانسوریا
یکی دیگر از رایجترین بیماریهای گل سانسوریا که برای گیاه زیاد اتفاق میافتد، خم شدن برگهای آن است. عوامل مختلفی مانند آبیاری بیشازحد، دمای پایین، سرمازدگی و تغذیه نامناسب گیاه میتوانند، عوامل به وجود آمدن این مشکل باشند.
چنانچه علاقه مند به داشتن گیاه سانسوریا هستید، میتوانید با مراجعه به بخش خرید گیاهان آپارتمانی فروشگاه بوتانیک، نسبت به خرید سانسوریا اقدام بفرمایید.
-
سانسوریا گلدفلیم پاکوتاه۲۲۰,۰۰۰ تومان–۲۸۵,۰۰۰ تومان
-
سانسوریا گلد فلیم پایه بلند۲۵۰,۰۰۰ تومان
۵. قهوه ای شدن برگ های سانسوریا
در نگهداری از سانسوریا حفظ دمای متعادل برای رشد مناسب و جلوگیری از بیماریهای مختلف ضروری است. دمای بیشازحد و قرار دادن گیاه نزدیک به پنجره گرم یا منبع گرما میتواند، باعث قهوهای شدن برگهای گیاه شود. در نتیجه برای جلوگیری از این بیماری گیاه را از منبع گرما یا دمای بیشازحد دور کنید و به محلی خنک انتقال دهید.
ریشه بسیاری از مشکلات نگهداری سانسوریا شمشیری و دیگر گیاهان آپارتمانی به متعادل نبودن شرایط نگهداری اعم از نور، آبیاری، دما، رطوبت و… بازمیگردد؛ پس برای شادابی گیاه فاکتورهای حیاتی رشد آن را در حد متعادل نگه دارید.
۶. شل شدن و افتادگی برگ های سانسوریا
مشکلات نگهداری سانسوریا شمشیری متعدد است که علت آنها اغلب به شرایط نگهداری گیاه برمیگردد. شل شدن و افتادگی برگهای سانسوریا نیز یکی از این مشکلات است که آبیاری بسیار زیاد و یا خاک نامناسب میتواند، منجر به پوسیدگی ریشه و در نتیجه شل شدن برگهای گیاه شود.
علاوه بر این دلایل، کوددهی و تغذیه نامناسب گیاه نیز میتواند، منجر به بروز این مشکل شود؛ اما دلیل اصلی این مشکل در گیاه بیماری قارچی سانسوریا است که باید در کمترین زمان ممکن نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
۷. لزج و ژله ای شدن سانسوریا
افراط در آبیاری و باتلاقی شدن خاک گیاه میتواند، منجر به لزج و ژلهای شدن سانسوریا شود. برای جلوگیری از این بیماری قبل از آبیاری سوراخهای زهکش را حتماً چک کنید و آبیاری سانسوریا را فقط هنگامی انجام دهید که خاک سطحی گیاه خشک باشد. لازم به ذکر است که بیماری قارچی سانسوریا نیز میتواند منجر به بروز این مشکل شود.
۸. پشه زدن گل سانسوریا
گیاه سانسوریا ممکن است به هر دلیلی، از جمله حمله حشرات، مشکلاتی را تجربه کند. پشه ها زدن سانسوریا یکی از مشکلات رایجی هستند که می توانند باعث آسیب به گیاه شوند.
علت پشه زدن شمشیری:
- رطوبت بیش از حد: پشه ها عمدتاً در خاک بسیار مرطوب زندگی می کنند. آبیاری بیش از حد یا فاصله زمانی کم بین آبیاری ها ممکن است باعث جذب پشه شود.
- دمای بالا: پشه ها در دماهای گرم تر رشد می کنند. اگر گیاهان شما در محیطی گرم نگهداری می شوند، این ممکن است باعث جذب پشه شود.
- خاک مناسب: برخی از خاک ها، به خصوص خاک های حاوی مواد آلی فراوان، ممکن است محیط مناسبی برای رشد پشه ها فراهم کنند.
راه حل های درمانی:
- کنترل آبیاری: در فرآیند آبیاری گیاه، اجازه دهید خاک گیاه بین هر آبیاری کاملاً خشک شود. این می تواند به جلوگیری از شرایط مرطوبی که پشه ها دوست دارند، کمک کند.
- استفاده از محصولات کشاورزی: محصولاتی مانند نماتودهای مفید (که در خاک زندگی می کنند و به کنترل پشه ها کمک می کنند) یا اسپری های حاوی پیرترین (یک نوع سم حشرات) می توانند مفید باشند.
- تمیز کردن گیاه: شستن گیاه با آب گرم می تواند به کشتن تخم مرغ پشه ها و جلوگیری از رشد آنها کمک کند.
- تعویض خاک: اگر با وجود اقدامات فوق مشکل همچنان وجود دارد، شاید نیاز باشد تا خاک گیاه را تعویض کنید. این ممکن است تخم مرغ های پشه موجود در خاک را از بین ببرد.
جمع بندی
در مقاله ارائهشده با رایجترین مشکلات نگهداری سانسوریا شمشیری آشنا شدیم و متوجه شدیم که ریشه بیشتر این بیماریها به شرایط نگهداری گیاه باز میگردد. با رعایت نکات گفتهشده و فراهم نمودن شرایط مناسب از نظر آبیاری، نور، دما و… برای گیاه میتوانید از بروز بسیاری از بیماریهای گل سانسوریا همچون زرد شدن برگ و افتادگی آن جلوگیری کنید.
منبع: gardenbenchtop.com