کوددهی گیاهان یکی از عوامل تأثیرگذار در رشد و تقویت گیاه است که بهصورت منظم در فصل بهار و تابستان انجام میشود. با فرارسیدن فصل زمستان، رشد گیاهان متوقف میشود و به خواب زمستانه میروند. موضوعی که پرسشی اساسی را ایجاد میکند؛ باتوجهبه کندشدن رشد گیاهان، آیا کوددهی در زمستان هم باید انجام شود؟ با ما همراه شوید تا با چگونگی کوددهی گیاهان در زمستان و گیاه آپارتمانی آشنا شویم.
آیا کوددهی گیاهان در زمستان لازم است؟
لازمه رشد و سلامت انواع گیاهان، کوددهی منظم است. کودهای مختلف حاوی ترکیباتی مغذی هستند که با تغذیه گیاهان باعث برگدهی و رشد گل میشوند. بهترین زمان برای کوددهی ابتدای بهار و ماه فروردین تا اوایل پاییز و ماه مهر است. این زمان از سال، روزهای طلایی برای رشد گیاهان محسوب میشود. برنامه توصیهشدهعلاوه بر کوددهی در زمستان و برای کوددهی بهاره و تابستانه هم هر دو هفته یکبار است.
برخلاف فصل بهار و تابستان، زمستان زمان خواب و استراحت گیاهان است. رشد گیاهان کاهش قابلتوجهی پیدا میکند و بههمینعلت نیازی به کوددهی در زمستان نیست. این نکته درباره بسیاری از گیاهان آپارتمانی و بیرونی باید رعایت شود؛ چراکه استفاده از کود برای گیاهان در فصل سرد سال باعث تجمع نمک در خاک خواهد شد. تجمع نمک باعث میشود رطوبت خاک از بین برود و درنهایت سوختهشدن ریشه گیاه را بههمراه دارد. همچنین کوددهی میتواند در فرایند طبیعی رشد گیاه اختلال ایجاد کند. با وجود چنین مضراتی، گاهیاوقات کوددهی گیاهان آپارتمانی در فصل زمستان میتواند برای رشد گیاهان مفید باشد.
-
هورمون رشد گیاه اکسین مدل پروتکت نیچر حجم 125 میلی لیتر۱۱۵,۰۰۰ تومان
-
زاموفیلیا بلک کوچک۴۰۰,۰۰۰ تومان
-
درختچه فیکوس بنجامین
در چه شرایطی کوددهی در زمستان باید انجام شود؟
کوددهی گیاهان آپارتمانی در فصل زمستان باتوجهبه گونه گیاه و شرایط محیطی ممکن است گاهی لازم باشد. در شرایط زیر باید گیاهان را در فصل زمستان کوددهی کنید.
۱. گیاهان در حال رشد
برای کوددهی در زمستان باید به شرایط گیاهان در حال رشد توجه کرد. رشد بعضی از گونه گیاهان آپارتمانی مانند گیاه پوتوس، فیلودندرون و کالاته در فصل زمستان بهصورت کامل متوقف نمیشود. رشد برگ جدید یکی از مهمترین نشانههایی است که میتوان ادامه داشتن رشد گیاه را تشخیص داد. در چنین شرایطی، باید گیاه را باتوجهبه گونه آن کوددهی کرد.
۲. استفاده از نور مصنوعی برای رشد گیاه
امروزه استفاده از نورهای مصنوعی برای رشد گیاهان و توجه به شرایط آنها پیش از کوددهی در زمستان رایج است. اگر در فصل زمستان از چنین ابزاری برای رشد گیاهان خود استفاده میکنید، باید کوددهی در این فصل را هم انجام دهید؛ زیرا رشد همچنان ادامه دارد و گیاه باید تغذیه شود.
۳. تقویت گیاه
اگرچه کوددهی در فصل زمستان ممکن است باعث سوختن ریشه گیاهان شود؛ اما میتوانید از محلولهای تقویتی برای تقویت آنها استفاده کنید. محلولهای تقویتی حاوی ترکیباتی شامل انواع ویتامینهای ضروری برای بهبود سلامت گیاهان هستند که میتواند در سرمای زمستان محافظ گیاه باشد. این محلولهای کوددهی در زمستان باعث احیای گیاهان تحت استرس و درمان گیاه آسیبدیده از گرما و سرما میشود. اگر گلدان گیاه را عوض میکنید، برای تقویت آن از محلولهای تقویتی استفاده کنید.
بهیاد داشته باشید در شرایطی که نیاز به کوددهی گیاهان در زمستان بود، از کودهای حاوی نیتروژن استفاده نکنید.
نیتروژن در کودها به رشد برگهای گیاهان کمک میکند؛ اما در فصل زمستان معمولا گیاهان برگدهی قابل توجهی ندارند؛ بنابراین، کودهای حاوی نیتروژن انتخاب مناسبی نیستند. در مقابل، میتوانید از کودهای حاوی پتاسیم استفاده کنید. پتاسیم در کود نقش موثری در بهبود سلامت کلی، شادابی گیاه و جلوگیری از ابتلا به بیماریها دارد. مقدار کود مصرفی را هم به یکدوم مقداری که در فصل بهار مصرف میکنید کاهش دهید.
بیشتر بخوانید: گیاه مناسب فصل زمستان
چگونه بدون کوددهی در زمستان از گیاهان محافظت کنیم؟
با وجود اینکه کوددهی گیاهان آپارتمانی در فصل زمستان توصیه نمیشود؛ اما نباید بهصورت کامل مراقبت از آنها را در فصل سرد سال نادیده بگیرید. با انجام اقدامات توصیهشده در ادامه میتوانید سلامت گیاه را تامین کنید.
حفظ رطوبت گیاه
رطوبت گیاهان آپارتمانی یکی از مهمترین نکاتی است که در محافظت از آنها باید رعایت شود. معمولا بسیاری از گیاهانی که مناسب نگهداری در آپارتمان هستند، به مناطق گرمسیری تعلق دارند و در آبوهوای خشک باید رطوبترسانی شوند. با تامین رطوبت، گیاه از آفتهایی مانند کنههای عنکبوتی در امان میماند.
پاکسازی برگ گیاه
با پاک کردن برگ گیاهان از گردوغبار، میزان جذب نور توسط برگها به بیشترین میزان خود میرسد. از سوی دیگر، نور کافی یکی از عوامل تاثیرگذار بر محافظت گیاهان در مقابل آفت است. برای پاک کردن برگها میتوانید از صابون یا روغنهای مخصوص این کار هم استفاده کنید.
تامین نور گیاه
روزهای پاییز و زمستان کوتاه است و بههمینعلت نیاز گیاه به نور افزایش مییابد. میتوانید در ساعاتی از روز با قرار دادن گیاهان در پشت پنجره و در معرض نور غیرمستقیم آفتاب، نور موردنیاز را برای آنها تامین کنید.
سخن پایانی
فروردین تا مهر از مهمترین روزهایی است که باید بهصورت منظم کوددهی گیاهان را انجام دهید؛ اما کوددهی در زمستان برای نگهداری گل و گیاه آپارتمانی در زمستان جایز نیست؛ زیرا ممکن است باعث سوختگی ریشه گیاهان شود. در شرایطی که از نورهای مصنوعی یا گونه خاصی از گیاهان آپارتمانی استفاده میکنید، میتوانید کوددهی در فصل سرد سال را در دوز کم انجام دهید.
سوالات متداول کوددهی در زمستان
۱. مضرات کوددهی در زمستان چیست؟
بههمخوردن چرخه طبیعی رشد گیاه، سوختن ریشه، زردشدن برگها، نابودی ساقه گیاهان و ضعیفشدن گیاه در فصل بهار از مهمترین مضرات کوددهی در این فصل است.
۲. بهترین نوع کود برای کوددهی گیاهان چیست؟
کودهای NPK که شامل کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند، بهترین کودی است که میتوانید برای گیاهان خود استفاده کنید. کود نیتروژن باعث برگدهی و رشد گیاهان میشود. کود فسفر برای رشد بهتر گلهای گیاهان گلدار و پتاسیم هم برای ارتقای سلامت کلی گیاهان مناسب است.
منبع: paintersgreenhouse