فیکوس از جمله زیباترین گیاهان زینتی حال حاضر بازار است که برگهایی بزرگ و چشمگیر دارد. این گیاه بومی مناطق گرمسیر است و در گروه گیاهان همیشهسبز قرار میگیرد. فیکوس سبز را میتوان بسته به علاقه و شرایط محیط زندگی شما بهشکلهای مختلف از جمله گلدانی و درختچهای پرورش داد و نگهداری کرد. در این مقاله بهشرح راهنمای جامع شرایط نگهداری فیکوس سبز میپردازیم و ۳نکته برای افزایش رشد آن را عنوان خواهیم کرد.
گیاه فیکوس سبز را بشناسید!
فیکوس سبز مانند فیکوس لیراتا یکی از پرطرفدارترین گیاهان آپارتمانی ۵سال اخیر بهشمار میآید و محبوبیت خود را مدیون برگهای بزرگ و زیبایش است. این گیاه بومی استرالیا و آمریکای شمالی بوده و بههمیندلیل است که آبوهوای گرم و شرجی را میپسندد. امکان نگهداری از این گیاه در خارج از خانه میسر نیست؛ مگر اینکه محل زندگی شما در مناطق شرجی و گرم کشور باشد.
اگر حیوان خانگی یا کودک زیر ۶سال دارید، بهتر است از نگهداری فیکوس سبز در خانه خودداری فرمایید؛ زیرا در ساقهها و بخشهای انتهایی برگهای این گیاه شیره سفیدرنگی در جریان بوده که سمی محسوب میشود. لمس آن میتواند حساسیت پوستی ایجاد کند و خوردن آن زمینه مسمومیت شدید را فراهم میآورد؛ بنابراین، هنگام خرید و نگهداری آن به این نکته توجه فرمایید.
-
فیکوس لیراتا (آفریقایی) کوچک۲۱۰,۰۰۰ تومان
-
فیکوس لیراتا آفریقایی متوسط۲۴۰,۰۰۰ تومان
۱. آبیاری فیکوس سبز
فیکوسها عموما گیاهانی با نیاز آبی متوسط هستند و میتوانند دورههای خشکی را نیز تحمل کنند؛ اما به این معنی نیست که دورههای آبیاری آنها را بهتاخیر بیندازید. بهتر است اجازه دهید خاک گلدان در فواصل آبیاری خشک شود. در طول فصل رشد بهتر است هفتهای دومرتبه آن را آبیاری کنید و آب اضافه خارج شده از زهکش گلدان را سریعا دور بریزید تا فضای عبور اکسیژن از تهگلدان بسته نشود.
اگر برگهای گیاه بهشکلی یکدست شروع به زردشدن کردند، یعنی ریشهها در اثر آبیاری بیش از حد پوسیده شدهاند. اگر گیاه تحت تنش خشکی قرار بگیرد، برگهای آن لوله میشود و برای رفع این مشکل باید گلدان فیکوس سبز را به مدت ۱۵دقیقه در آب قرار دهید.
۲. دما نگهداری فیکوس سبز
دمای مناسب یکی از مهمترین شرایط نگهداری گیاه فیکوس سبز بهشمار میآید و اگر گیاه تحت تنشهای دمایی قرار بگیرد، رشد را متوقف میکند. بازه دمایی اطراف این گیاه باید بین ۱۶ تا ۲۴درجه سانتیگراد باشد؛ این بازه معادل دمای اتاق بوده و نیازی به تعبیهکردن تجهیزات گرمایشی و سرمایشی نیست.
بههیچعنوان نباید آن را در اماکنی مانند لب پنجره، کنار درب ورودی و بهطورکلی هر نقطهای که هوا زیاد در آن جابهجا میشود، قرار دهید. اگر گیاه تحت تنشهای سرمایی قرار بگیرد، برگهایش بهشکلی یکدست قهوهای میشوند و میریزند.
بیشتر بخوانید: زمان قلمه زدن فیکوس
۳. خاک مناسب برای نگهداری فیکوس سبز
بهترین خاک برای نگهداری فیکوس سبز خاکی است که سرشار از کمپوست، مواد آلی و هوموس باشد. برای تهیه بستر کشت مناسب این گیاه باید خاکهای زیر را با نسبت یکبهیک با یکدیگر ترکیب کنید:
- خاک باغچه
- خاکبرگ
- کود دامی پوسیده
فیکوسها به آبیاری بیش ازحد بسیار حساس هستند و بههمیندلیل است که باید خاک و گلدان آنها زهکش بسیار مناسبی داشته باشد. بهتر است چند سنگ بادامی نسبتا درشت را در کفگلدان فیکوس سبز بریزید تا اطمینان حاصل کنید سوراخهای زهکش گلدان بسته نمیشوند.
۴. رطوبت موردنیاز فیکوس
فیکوسها ازجمله گیاهان رطوبتپسند هستند و فراهمسازی این عامل میتواند رشد آنها را چندبرابر کند. این گیاهان به رطوبتی بین ۲۵ تا ۵۰درصد نیاز دارند؛ بنابراین، باید روزانه طی سه مرحله (صبح، عصر و آخر شب) روی آنها بهکمک یک اسپری آب پاشید. همواره بهخاطر داشتهباشید باید میزان رطوبت را متناسب با بالارفتن دما افزایش دهید.
۵. کوددهی فیکوس سبز
همانطورکه در بخشهای قبلی مقاله شرایط نگهداری فیکوس سبز را ذکر کردیم، بستر کشت این گیاه باید غنی از مواد غذایی موردنیاز گیاه باشد؛ بنابراین، کوددهی به این درختچه زینتی یکی از مهمترین امور نگهداری فیکوسهای سبز بهشمار میآید. بهتر است در فصلهای رشد به این گیاه دومرتبه در ماه و بافاصله زمانی ۲هفته یکبار کود دهید.
در ابتدای ماه فیکوس سبز را با کود کامل NPK 20-20-20 تغذیه کنید. در دومینمرتبه باید از کودهای پتاسیم بالا مانند NPK 15-5-30 استفاده شود. دستورالعمل آمادهسازی کودها روی بستهبندی درج شده و باید از آنها بهشکلی دقیق پیروی کنید.
بیشتر بخوانید: کوددهی در زمستان
۶. نور لازم برای رشد و نگهداری فیکوس سبز
این گیاه نسبت به عدم تابش نور کافی مقاوم است؛ اما این شرایط رشد آن را بهشدت کاهش میدهد. بهترین نور لازم برای مراقبت از فیکوس سبز، نور غیرمستقیم و متوسط است. بههیچعنوان نباید آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید؛ زیرا این شرایط موجب بیرنگ شدن برگها شده و ظاهر اولیه و شاداب گیاه بهکلی از بین میرود. نگهداری فیکوس سبز در نور کم موجب ریزش برگها، فاصله زیاد بین برگهای رشد کرده و کچلی جوانههای انتهایی میشود.
بیشتر بخوانید: رشد نکردن فیکوس
۷. هرسکردن فیکوس سبز
اگر قصد هرسکردن گیاه فیکوس سبز را دارید، باید این کار را به اواخر بهار یا اوایل تابستان موکول کنید. بههیچعنوان نباید این درختچه را سرزنی کرد؛ زیرا رشد طولی فیکوس سبز متوقف شده و حتی ممکن است موجب مرگ گیاه شود. برای هرس این گیاه زینتی بهتر است تنها شاخه و برگهایی که از فرم کلی درخت خارج شدهاند را هرس کنید. بهتر است بدانید در روش نگهداری فیکوس سبز ذکر شده که نهایتا 30درصد از شاخههای گیاه باید هرس شوند.
شرایط نگهداری فیکوس سبز
گیاه فیکوس سبز یکی از پرفروشترین انواع فیکوس حال حاضر بازار است که بهپاس داشتن برگهای براق و بزرگ محبوبیت فراوانی کسب کرده است. بهتر است گیاه را هفتهای دومرتبه آبیاری کرد و آن را در دمای اتاق نگهداری کرد. برگهای این گیاه را باید هفتهای یکمرتبه بهوسیله یک دستمال نخی مرطوب تمیز کرد و روزی حداقل ۳ بار روی برگهای فیکوس سبز غبارپاشی انجام داد. در روش نگهداری فیکوس سبز به مشکلی برخوردید؟ آن را در بخش نظرات با ما بهاشتراک بگذارید تا از تخصصیترین مشاورهها بهرهمند شوید.
سوالات متداول درباره نگهداری فیکوس سبز
دلیل ایجاد لکههای سوخته روی برگهای فیکوس چیست؟
این اتفاق ممکن است بنابهدلایل مختلفی رخ دهد؛ اما در بیشتر مواقع زمانی که زیر نور مستقیم خورشید به غبارپاشی فیکوس سبز بپردازید، برگ دچار سوختگیهای لکهای خواهد شد.
زردشدن برگهای پایینی فیکوس سبز نشانه چیست؟
زردشدن برگهای فیکوس سبز به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد. از جمله آنها میتوان به نور کم، کمبود مواد غذایی یا پوسیدگی ریشه در اثر آبیاری زیاد اشاره کرد.
فیکوس سبز من سرعت رشد بسیار پایینی دارد و برگهای جدید آن رشد نمیکنند. دلیل آن چیست؟
بهطورکلی فیکوسها سرعت رشد پایینی دارند؛ اما اگر بیش از ۳ماه از خرید گیاه گذشته و هیچ برگ جدید رشد نکرده است، بهتر است فیکوس را جابهجا کنید تا نور بیشتر و بهتری به آن بتابد؛ همچنین اطمینان حاصل کنید که گیاه در معرض جابهجایی مکرر هوا (مانند کنار درب ورودی) نباشد. استفاده از مکملهای گیاهی و کودها فراموش نشود.
علت ریزش و شلشدن برگهای جوان و تازه فیکوس چیست؟
تعداد دفعات آبیاری خود را چک کنید؛ همچنین از رسیدن نور کافی به گیاه اطمینان حاصل فرمایید.
دلیل ایجاد لکههای قهوهای پشت برگ فیکوس سبز چیست؟
اگر پشت یا روی برگهای فیکوس سبز لکههای قهوهای شکلی (که خشک نیستند) مشاهده کردید، بهاحتمال زیاد گیاه شما به شپشک و آفت آلوده شده است. با تهیه سموم حشرهکش مناسب میتوانید این مشکل را حل نمایید.
منبع: thesill