توقف در رشد گیاهان، موضوعی آزاردهنده است که احتمالاً برای بسیاری از دوستداران گلوگیاه که از گلهای آپارتمانی مراقبت میکنند، پیش آمده است. در این مقاله از بوتانیک قصد داریم علت رشد نکردن فیکوس که یکی از محبوبترین گلهای آپارتمانی است را مورد بررسی قرار داده تا با آگاهی از آنها بتوانید، با عوامل بازدارنده مقابله کرده و در مدتزمان کمی شاهد رشد مجدد گیاه خود باشید.
چه کار کنیم گل فیکوس رشد کنه؟
یکی از دغدغههای ذهنی کسانی که قصد نگهداری گیاه فیکوس را دارند، نوع رشد گیاه است. فیکوس جزو گیاهان آپارتمانی بزرگ محسوب میشود و نگهداری آسانی دارد، به همین دلیل در میان دوستداران گلوگیاه از محبوبیت بالایی برخوردار است. گاهی ممکن است با همه مراقبتهای لازم و تامین نیازهای فیکوس، شاهد توقف رشد گیاه باشید که این اتفاق میتواند، ناشی از عوامل مختلفی باشد.
در این قسمت ابتدا بهصورت مختصر به معرفی شرایط رشد فیکوس پرداخته و سپس علت رشد نکردن آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با فراهم کردن شرایط زیر فیکوس شما رشد بهتری خواهد داشت:
- آبیاری بهاندازه گیاه در زمان خشکبودن کامل خاک
- انتخاب ترکیب خاک مناسب دارای زهکشی قوی
- قراردادن گیاه در محیطی با نور روشن و غیرمستقیم
- کوددهی به میزان استاندارد در فصول رشد
- نگهداری از گیاه در بازه دمایی ۱۶ الی ۲۴ درجه سانتیگراد
- تامین رطوبت موردنیاز گیاه از طریق ساخت جزیره
- نگهداری از گیاه در خاکی با پیاچ ۶ تا ۷
چرا گل فیکوس رشد نمیکنه؟
فیکوس از آن دسته گیاهان آپارتمانی است که نگهداری از آن بسیار لذتبخش و ساده است. این گیاه میتواند شرایط سخت را بهخوبی تحمل کرده و همچنان به رشد خود ادامه دهد. تقریباً همه گونههای فیکوس روش نگهداری یکسانی دارند و بیماریهایی که ممکن است گیاه در طول زندگی خود به آن دچار شود نیز، در میان گونههای مختلف مشترک است.
یکی از مشکلاتی که علیرغم نگهداری اصولی از فیکوس به وجود میآید، عدم رشد گیاه است. در این قسمت علت رشد نکردن فیکوس لیراتا را مورد بررسی قرار میدهیم که این علتها میتوانند، دلیل رشد نکردن گونههای دیگر فیکوس نیز باشند. با بررسی این عوامل فیکوس آپارتمانی شما از هر گونهای که باشد، یکی از فاکتورهای زیر میتواند، علت رشد نکردن گل فیکوس محسوب شود:
۱. کمبود مواد مغذی در خاک
یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در رشد فیکوس کوددهی گیاه با کودهای مناسب در فصول رشد است. این گیاه باید با کودهایی که غنی از فسفر و نیتروژن هستند به میزان مناسب کوددهی شود تا شاهد توقف رشد گیاه فیکوس نباشید. بنابراین اولین علت رشد نکردن درخت فیکوس میتواند سهلانگاری در کوددهی و کمبود مواد مغذی موجود در خاک باشد.
۲. آبیاری غیر اصولی
دومین دلیل رشد نکردن فیکوس میتواند آبیاری نامناسب و غیراصولی گیاه باشد. اگر در آبیاری گیاه تعادل را رعایت نکرده و فیکوس را بسیار کم یا بیش از اندازه آبیاری کنید، هر دو حالت میتواند منجر به توقف رشد گیاه فیکوس شود. قبل از آبیاری همیشه از خشکبودن خاک گیاه مطمئن شوید و سپس به میزان مناسب اقدام به آبیاری گیاه فیکوس نمایید.
۳. دریافت نور کم
یکی دیگر از فاکتورهایی که میتواند علت رشد نکردن فیکوس باشد کمبود نور است. این گیاه به طور روزانه باید به میزان ۶ تا ۸ ساعت نور خورشید را بهصورت غیرمستقیم و فیلترشده دریافت کند تا روند رشد آن با اختلال مواجه نشود. بهترین مکان برای قرار دادن گیاه برای جلوگیری از این مشکل، در فاصله ۲ تا ۳ متری از پنجرههای جنوبی است.
حتما بخوانید: نور مورد نیاز گیاهان آپارتمانی چقدر است؟
۴. هجوم آفات مختلف
یکی از ناخوشایندترین دلایلی که میتواند عدم رشد فیکوس را در پی داشته باشد، هجوم آفات مختلف به این گیاه زیبای آپارتمانی است.آفات و بیماری های فیکوس از جمله شته و شپشک آرد آلود از گیاه فیکوس تغذیه کرده و باعث توقف رشد آن میشوند. همچنین این آفات میتوانند با ایجاد نوعی ماده چسبناک، باعث تولید کپک در برگهای گیاه فیکوس شوند و از رشد مناسب گیاه جلوگیری نمایند.
۵. شوک محیطی
اگر هر یک از شرایط محیطی گیاه مانند رطوبت، نور، آبیاری و…. بهصورت ناگهانی و یکباره تغییر کنند، بر روند رشد گیاه تاثیرگذار است. این تغییر نوعی شوک محیطی است که میتواند علت رشد نکردن فیکوس لیراتا یا هر نوع فیکوس دیگری باشد. گیاه فیکوس در واکنش به این تغییر شرایط، دچار ریزش برگ یا توقف رشد میشود.
۶. عدم تعویض به موقع گلدان
فیکوس گیاهی است که ریشههای آن بهسرعت رشد میکنند؛ لذا لازم است، گلدان گیاه بهصورت مداوم تعویض شود تا فضای کافی در اختیار ریشه گیاه قرار گیرد تا خللی در روند رشد آن ایجاد نشود. معمولاً هر دو سال یکبار برای تعویض گلدان فیکوس زمان مناسبی است و توجه داشته باشید گلدان جدید باید فقط یک سایز از گلدان قبلی بزرگتر باشد.
عدم دریافت نور کافی یکی از شایعترین علت رشد نکردن فیکوس لیراتا محسوب میشود. اگر امکان تامین نور طبیعی خورشید را به اندازه کافی برای گیاه ندارید میتوانید، با استفاده از لامپ رشد گیاه که یک منبع نور مصنوعی است نور موردنیاز را در دسترس گیاه قرار دهید.
۷. خواب گیاه
یکی از دلایلی که میتواند علت رشد نکردن گیاه فیکوس باشد، خواب گیاه است. این گیاه نیز مانند بسیاری از گیاهان و بر اساس چرخه طبیعت، در فصل زمستان روند رشد آن بسیار کند یا متوقف میشود و گیاه به خواب زمستانی میرود. در فصل زمستان به علت کاهش دما و سطح نور، رشد فیکوس متوقف شده و گیاه تمرکز خود را بر روی تقویت ساختارهای داخلی از جمله ریشه قرار میدهد.
۸. خاک با زهکشی ضعیف
یکی از عوامل تضمینکننده رشد مناسب فیکوس استفاده از خاک با زهکشی قوی برای گیاه است. زهکشی نامناسب و ضعیف خاک باعث تجمع آب و عدم گردش هوا در اطراف ریشه میشود. با مسدودشدن جریان هوا، فضای مناسبی برای رشد قارچها و باکتریهای بیماریزا در اطراف ریشه به وجود میآید که این عوامل میتوانند، منجر به توقف رشد گیاه فیکوس شوند.
۹. دمای نامناسب محیط
همانطور که اشاره کردیم گیاه فیکوس در بازه دمایی ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد دارای عملکرد بهتری از نظر میزان رشد است. قراردادن گیاه در معرض سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، این بازه دمایی را مختل کرده و روند رشد را با مشکل روبرو میکند.
در نگهداری گیاه فیکوس بین دمای شب و روز نباید نوسان زیادی وجود داشته باشد؛ زیرا بروز نوسان دمایی شدید نیز میتواند علت توقف رشد گیاه فیکوس محسوب شود.
۱۰. رطوبت کم
منشا گیاه فیکوس متعلق به نواحی گرمسیری و بارانی است؛ بنابراین برای رشد مناسب به رطوبت محیطی نسبتاً بالایی احتیاج دارد. رطوبت کم محیط برگهای گیاه را وادار به انجام تبخیر و تعرق بیشتری کرده و درنتیجه رشد فیکوس کاهش مییابد. اگر علت رشد نکردن گل فیکوس عدم وجود رطوبت کافی در محیط باشد میتوانید، این مشکل را با ساخت جزیره یا با استفاده از دستگاه بخور برطرف کنید.
جمع بندی
گیاه فیکوس از جمله گیاهان مقاوم آپارتمانی محسوب میشود که نگهداری از آن کار سادهای است. گاهی با همه مراقبتها از این گیاه، باز هم روند رشد آن مورد دلخواه شما نیست. در این شرایط با مطالعه مطالب عنوانشده و آگاهی از علت رشد نکردن فیکوس میتوانید، در مدتزمان کمی نسبت به رفع مشکل گیاه اقدام نموده و شاهد رشد مجدد و سرسبزی و شادابی دائمی گیاه خود باشید.
منبع: indoorplantcare.org