شیر برای گیاه مفید است یا مضر؟

آیا تا‌به‌حال به این موضوع فکر کرده‌اید که گیاهان آپارتمانی نیز می‌توانند، از خواص بی‌شمار شیر بهره‌مند شوند؟ شیر برای گیاه منبعی غنی از کلسیم محسوب می‌شود که استفاده از آن می‌تواند، کمبود کلسیمی را که در بین گیاهان یک بیماری رایج است، به‌خوبی جبران کند. در این مقاله از بوتانیک همراه ما باشید تا با خواص شیر برای گل‌ های آپارتمانی بیشتر آشنا شوید.

خواص شیر برای گل های آپارتمانی چیست؟

بسیاری از تحقیقات علمی ثابت کرده‌اند که ترکیبات موجود در شیر علاوه بر مفیدبودن برای انسان می‌توانند، به رشد بهتر گیاهان آپارتمانی نیز کمک شایانی کنند. در واقع ریختن شیر پای گیاهان یک درمان قدیمی بوده است که از دیرباز تاکنون مورداستفاده بسیاری از علاقمندان به گل و گیاهان آپارتمانی قرار گرفته است.

شیر برای گیاه به‌عنوان یک تقویت‌کننده و کود خانگی عمل می‌کند و به سبب برخورداری از اسیدهای آمینه، آنزیم‌ها، پروتئین‌ها، قندهای طبیعی و دیگر ترکیبات مفید، در رشد بهتر گیاهان بسیار تاثیرگذار است.

از جمله خواص شیر برای گلهای آپارتمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فراهم کردن کلسیم موردنیاز گیاهان
  • کاهش بیماری‌های ویروسی و قارچی 
  • جلوگیری از به‌وجود‌آمدن کپک پودری
  • جلوگیری از انتقال ویروس‌ها
  • کنترل آفات مختلف
  • حفظ سلامت خاک
  • جلوگیری از پوسیدگی و گندیدگی گیاهان با تامین کلسیم مورد‌نیاز آنها
  • براق‌کننده برگ‌ گیاهان

چگونه از شیر برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنیم؟

گیاهان نیز مانند انسان‌ها برای رشد بهتر به کلسیم نیاز دارند و اگر این عنصر مفید به اندازه کافی در دسترس گیاهان قرار نگیرد، دچار کمبود رشد می‌شوند. در واقع شیر برای گیاه تامین‌کننده کلسیم و رطوبت است؛ اما در استفاده از این مایع سفیدرنگ مفید باید جوانب احتیاط را رعایت کرده و بیش از حد، گیاه خود را با آن آبیاری نکنید.

 ریختن شیر پای گیاهان یک‌بار در اوایل فصل رشد و یک‌بار در اواسط فصل رشد، برای گیاهان آپارتمانی کافی است؛ زیرا استفاده بیش از حد از هر نوع کود خانگی می‌تواند، نتیجه عکس داشته باشد و به گیاه آسیب وارد کند. قبل از استفاده از شیر برای گیاه حتماً باید آن را رقیق کنید و محلولی از ۵۰ درصد شیر به همراه ۵۰ درصد آب درست کنید که از این محلول می‌توانید، به روش‌های زیر گیاه خود را کوددهی کنید:

  • ریختن شیر رقیق‌شده به‌صورت مستقیم پای گیاه و جذب آن توسط ریشه
  • اسپری کردن شیر رقیق‌شده بر روی گیاه و تمیز کردن آثار شیر باقیمانده بر روی برگ‌ها پس از ۳۰ دقیقه، به وسیله یک دستمال مرطوب و تمیز

در صورت استفاده از شیر برای گیاه گوجه‌فرنگی و اسپری کردن محلول رقیق‌شده شیر بر روی برگ‌های گیاه، حتماً پس از گذشت ۳۰ دقیقه اثرات باقیمانده از شیر را به طور کامل از برگ‌های گوجه‌فرنگی پاک کنید؛ زیرا گوجه‌فرنگی از گیاهان مستعد ابتلا به بیماری‌های قارچی نظیر سفیدک پودری محسوب می‌شود که یکی از دلایل به‌وجودآمدن آن، باقی‌ماندن بیش از حد شیر بر روی برگ‌های گیاه است.

نکات مهم در هنگام استفاده از شیر برای گیاه

بدون‌ شک استفاده درست و اصولی از هر نوع کود خانگی می‌تواند، اثرات بسیار خوبی بر رشد و تقویت بهتر گیاهان آپارتمانی بگذارد. در هنگام استفاده از شیر برای گیاه نیز نکات کوچک؛ اما مهمی وجود دارد که با رعایت کردن آنها می‌توانید، از خواص شیر برای گل‌ های آپارتمانی بهره‌مند شوید. از جمله نکات مهمی که در هنگام استفاده از شیر برای گیاه باید به آن توجه کنید عبارتند از:

  • عدم استفاده از شیر حرارت‌ دیده جهت تقویت گیاهان 
  • استفاده از آب بدون کلر جهت رقیق کردن شیر
  • استفاده از شیر خام در صورت امکان
  • عدم استفاده از کودهای شیمیایی یا آفت‌کش‌ها بلافاصله بعد از استفاده از شیر برای گیاه

معایب ریختن شیر پای گیاهان چیست؟

قطعاً در صورت اطلاع از مضرات و معایب کودهای خانگی مختلف می‌توان، با آگاهی بیشتری از آنها برای گیاهان آپارتمانی استفاده کرد. استفاده بیش از حد از شیر برای گیاه روند رشد آن را با اختلال مواجه می‌کند؛ زیرا با ازبین‌رفتن باکتری‌های مفید موجود در شیر، بوی بد،رشد ضعیف و پژمردگی در گیاه ایجاد می‌شود.

 همچنین مشکلاتی از قبیل پوسیدگی سیاه، پوسیدگی نرم و لکه برگ آلترناریا از جمله بیماری‌هایی هستند که بر اثر استفاده از شیر بدون چربی برای گیاهان به وجود می‌آیند که باعث نابودی کامل گیاه می‌شوند.

به‌طورقطع فواید استفاده از شیر بسیار بیشتر از معایب آن است و با استفاده درست و به‌اندازه و با رعایت نکات گفته‌شده، قطعاً گیاه شما می‌تواند از خواص بی‌شمار و کم‌نظیر این مایع سفید‌رنگ بهره‌مند شود.

شیر برای کدام گیاه مضر است؟

زمانی که قرار است از کودهای خانگی برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید، یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید به آن توجه کنید، سازگاری ph کود خانگی با ph خاک گیاه آپارتمانی است. بعضی از گیاهان خانگی به‌شدت به خاک قلیایی علاقمند هستند؛ در نتیجه استفاده از کودهای خانگی که ph آنها اسیدی است برای این گیاهان مناسب نیست و پس از گذشت زمان کوتاهی به آنها آسیب وارد می‌کند.

ph شیر بازه‌ای بین ۶/۵ تا ۶/۷ است، یعنی خاصیت اسیدی روبه خنثی دارد، پس استفاده از شیر برای گیاه‌ علاقمند به خاک‌های دارای خاصیت قلیایی اصلا کار درستی نیست.

از جمله گیاهانی که نمی‌توان از شیر برای تقویت آنها استفاده کرد می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • شمشاد جنگلی
  • یاس زرد
  • انواع پیچک‌ها 
  • اسطوخودوس فرانسوی
  • آلوورا 
  • یاس بنفش
  • برگ‌ریز

کلام پایانی

در این مقاله از بوتانیک با مزایا و معایب استفاده از شیر برای گیاه بیشتر آشنا شدیم و اشاره کردیم که استفاده استاندارد و اصولی از شیر برای گیاهان فواید بسیار زیادی دارد و می‌تواند، به تقویت و رشد بهتر آنها کمک شایانی کند. در واقع با رعایت نکات گفته‌شده گیاه بدون نیاز به کودهای شیمیایی رشد می‌کند و می‌تواند از بیماری‌های خطرناک گیاهی نیز به‌دور باشد.

منبع: myplantin.com

به اشتراک بگذارید
فریبا عباسی
فریبا عباسی

فریبا عباسی هستم، دانش آموخته رشته مهندسی کشاورزی؛ فعال و علاقه مند به گیاهان آپارتمانی، که به صورت روزمره درباره نگهداری این گیاهان مینویسم.

مقاله‌ها: 37

یک دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *