فیکوس لیراتا یا فیکوس آفریقایی یکی از گیاهان زینتی پرفروش و جدید حال حاضر بازار است که بهدلیل داشتن برگهای پهن، براق و زیبایش به محبوبیت فراوانی دست پیدا کرده است. شرایط نگهداری فیکوس لیراتا در مقایسه با سایر همتایان خود نسبتا آسانتر بوده و بهتر است قبل از تهیه آن، محیط مناسب برای نگهداری آن را آماده کنیم؛ اما مراقبت از گیاه فیکوس لیراتا به چه شکل است؟ در این مقاله، به شرح شرایط نگهداری فیکوس لیراتا ازجمله میزان آبیاری، دمای مناسب، خاک، دمای مطلوب محیط و… میپردازیم.
گیاه فیکوس لیراتا را بشناسید!
فیکوس لیراتا یا فیکوس آفریقایی یکی از گیاهان زینتی خانواده انجیریان است که در مناطق مختلف آن را به نامهای فیکوس برگ ویالونی، فیکوس برگپهن و گل فیکوس آفریقایی نیز میشناسند. این گیاه بومی مناطق استوایی و غرب آفریقا بوده و برای رشد به محیطهای گرم و مرطوب نیاز دارد. اگر شرایط محیطی مناسبی برای آن فراهم شود، میتواند تا بیش از ۱۵ متر نیز رشد کند.
-
فیکوس لیراتا (آفریقایی) کوچک۲۱۰,۰۰۰ تومان
-
فیکوس لیراتا آفریقایی متوسط۲۴۰,۰۰۰ تومان
بیشتر بخوانید: زمان قلمه زدن فیکوس
۱. آبیاری فیکوس لیراتا
میزان آبیاری مناسب یکی از مهمترین شرایط نگهداری فیکوس لیراتا بهشمار میآید؛ زیرا همانطور که گفته شد، این گیاه بومی مناطق استوایی و گرم بوده و به تنشهای خشکی حساس است. ازطرفی، نمیتوان میزان دقیق آبیاری مناسب آن را مشخص کرد، بلکه بهتر است این مورد براساس شرایط محیطی آن تعیین شود. فیکوس لیراتا باید در خاکی مرطوب و با زهکشی مناسب قرار بگیرد. هر زمان ۲ الی ۳ سانتیمتر ابتدایی گلدان خشک شد، بهتر است گیاه را بهگونهای آبیاری کنید که تمامی نقاط خاک گلدان مرطوب شود.
دقت کنید که آب اضافه حتما باید از زهکش گلدان خارج شده و زیرگلدانی باید در سریعترین زمان ممکن خالی شود. در صورت آبیاری بیش از حد، برگ فیکوس لیراتا زرد شده و اگر تحت تنش خشکی قرار بگیرد، برگها به قهوهای تغییر رنگ میدهند.
۲. دما
یکی از نکات نگهداری فیکوس لیراتا، شرایط دمایی موردنیاز آن است. این گیاه میتواند بهخوبی در دمای اتاق رشد کند و نیاز به فراهمسازی تجهیزات گرمایشی و سرمایشی خاص نیست. فیکوس لیراتا در بازه دمایی بین ۱۶ تا ۲۵ درجه سانتیگراد رشد مناسبی دارد. همواره بهخاطر داشته باشید که این گیاه را نباید در مکانی که دمای آن ثابت نیست نگهداری کنید. فیکوس لیراتا به تنشهای جابهجایی هوا بسیار حساس بوده و برگهای آن در این شرایط دچار ریزش میشوند؛ بنابراین، از نگهداری این گیاه زینتی در مجاور پنجره و درب ورودی خودداری کنید.
۳. رطوبت
رطوبت مناسب را میتوان یکی از مهمترین نکات نگهداری فیکوس لیراتا معرفی کرد که توجه به آن میتواند رشد گیاه شما را بسیار زیاد کند. این گیاه بهدلیل رشد در استوا و شرایط آبوهوایی مرطوب، بسیار رطوبتپسند بوده و بهتر است روزانه سطح برگهای آن را چهار بار در روز با اسپری آب مرطوب کنید؛ دو مرتبه صبح، یکمرتبه عصر و شبها نیز این گیاه باید یکمرتبه غبارپاشی شود. استفاده از آب جوشیده و بدون املاح برای غبارپاشی ضروری است.
برای تأمین بیشتر رطوبت میتوانید برای نگهداری فیکوس لیراتا، این گیاه را در کنار دیگر گیاهان نگهداری کنید؛ زیرا زمانی که چند گیاه در کنار یکدیگر قرار میگیرند محیط مرطوب مناسبی را در اطراف خود تشکیل میدهند. تهیه «جزیره» نیز راهحلی بسیار مطمئن برای تأمین رطوبت فیکوس لیراتا بهشمار میآید. میتوانید یک سینی با ابعاد متوسط را با سنگریزه پر و روزانه آن را آبیاری کنید؛ سپس گیاهان خود ازجمله فیکوس لیراتا را دورتادور آن بگذارید. این کار به تأمین رطوبت موردنیاز آنها کمک شایانی خواهد کرد.
۴. نور
نور یکی از حیاتیترین موارد نگهداری فیکوس لیراتا بهشمار میآید و میتواند تأثیر مستقیمی بر تراکم برگها و براق بودن آنها بگذارد. این گیاه نباید در معرض نور مستقیم قرار بگیرد و در صورت بیتوجهی به این موضوع، برگهای آن دچار سوختگی میشوند. بهتر است این گیاه زینتی را در نزدیکی پنجرههای جنوبی قرار دهید و هفتهای یکبار هم گلدان را بچرخانید؛ چرخاندن گلدان موجب نورگیری مناسب تمامی قسمتهای گیاه شده و از سایهرشدی فیکوس لیراتا جلوگیری میکند.
همچنین بهتر است هفتهای یک الی دو بار با دستمال نخی مرطوبی سطح برگهای آن را تمیز کنید؛ زیرا برگهای این گیاه گردوغبار را به خود جذب میکنند و افزایش تراکم این ذرات موجب عدم رسیدن نور کافی به کلروفیلهای برگ میشود. همواره بهخاطر داشته باشید که نور کم موجب ریزش برگهای فیکوس لیراتا و اصطلاحا کچلی آن خواهد شد.
۵. خاک
تهیه خاک نیز یکی دیگر از شرایط مهم نگهداری فیکوس لیراتا بهشمار میآید. همانطور که در بخشهای قبل نیز اشاره کردیم، این گیاه به خاکی غنی و با زهکشی مناسب نیاز دارد. ترکیبات آلی مانند هوموسها باید به مقداری زیادی در خاک این گیاه وجود داشته باشند. بهترین فرمول تهیه خاک فیکوس لیراتا عبارتاند از:
- پیت ماس
- کوکوپیت
- ورمیکولیت
- پرلیت
تمامی موارد نامبردهشده را با نسبت یکبهیک با یکدیگر بهطور کامل مخلوط کنید. چند تکه سنگ در کف گلدان بیندازید تا سوراخ زهکش آن بسته نشود؛ سپس خاک را درون گلدان بریزید.
۶. کود
استفاده از کود مناسب میتواند رشد گیاهتان را سریعتر کند و به آن برای مبارزه با بیماریها و حشرات قدرت بیشتری ببخشد. در بسیاری از منابع، کود مناسب فیکوس لیراتا را همان کود عمومی NPK 20-20-20 معرفی میکنند؛ اما بهتر است بدانید که کودهای پتاسیم بالا برای این گیاه کارآمدتر هستند. بهترین کود مناسب تغذیه فیکوس لیراتا، کود NPK 15-5-30 است.
نکات کلیدی نگهداری فیکوس لیراتا
هنگام خرید و مراقبت از گیاه فیکوس لیراتا حتما به نکات زیر توجه کنید.
- نباید گلدان گیاه را طی بازههای زمانی کوتاه عوض کرد؛ زیرا ریشههای آن حساس هستند و نباید زیاد جابهجا شوند.
- کود مشخصشده را ماهی یکبار به گیاه بدهید و ترکیب آن را از طریق دستورالعمل درجشده روی بسته کود آماده کنید.
- اگر قصد جابهجایی گیاه را دارید، باید این کار را تنها در فصل بهار انجام دهید. بهتر است ۲ تا ۳ روز قبل از جابهجایی به گیاه آب ندهید تا خارج کردن فیکوس از خاک آسانتر شود.
- اگر مجبور هستید گیاه را در کنار پنجره با نور مستقیم قرار دهید، بهتر است نور عبوری از پنجره را با پردهای نسبتا نازک کاور کنید.
همچنین میبایست نسبتبه علائم مختلف ظاهرشده روی برگ گیاه ازجمله تغییر رنگ رگبرگها، زبر شدن آنها، قهوهای شدن حاشیه برگ و… بسیار حساس باشید و بهدنبال راهحل مشکل بگردید.
راهنمای شرایط نگهداری فیکوس لیراتا
در این مقاله، به معرفی گیاه فیکوس لیراتا پرداختیم و درباره شرایط نگهداری آن و قلمه زدن فیکوس لیراتا صحبت کردیم. بهتر است اطراف این گیاه را مرطوب نگه دارید و در طول فصل رشد ماهی یک الی دو بار آن را با کود NPK 15-5-30 تغذیه کنید. بهترین دمای نگهداری فیکوس لیراتا 24 درجه سانتیگراد بوده و نباید آن را در اماکنی مانند کنار پنجره و درب ورودی قرار دهیم. درباره شرایط نگهداری از گیاه فیکوس لیراتا سؤالی دارید؟ آن را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید تا از تخصصیترین مشاورهها بهرهمند شوید.
سوالات متداول درباره نگهداری فیکوس لیراتا
دلیل ریزش ناگهانی برگهای فیکوس لیراتا چیست؟
نوسانات دمایی و جابهجایی شدید هوا موجب ریزش ناگهانی برگهای این گیاه میشود.
برگهای جدید گیاه فیکوس لیراتا دچار سوختگی شدهاند؛ دلیل آن چیست؟
کمبود آب، نور مستقیم شدید و خشکی محیط (کمبود رطوبت) زمینهساز سوختگی برگهای جوان این گیاه میشوند.
دلیل ایجاد لکههای سبز روشن روی برگهای فیکوس لیراتا چیست؟
این لکهها نشانههای اولیه بروز بیماریهای قارچی هستند؛ با استفاده از قارچکشهای مناسب از پیشروی هاگ قارچها جلوگیری کنید.
منبع: livelyroot