آگلونما یا گیاه همیشه‌سبز چینی یکی از گیاهان زیبا و مقاوم آپارتمانی محسوب می‌شود که بومی جنوب شرقی آسیا و جنگل‌های گرمسیری است. سوختن نوک برگ آگلونما یکی از مشکلات رایجی است که علی‌رغم نگهداری آسان این گیاه، ممکن است با آن مواجه شوید. در این مقاله از بوتانیک قصد داریم به بررسی علت سوختن نوک برگ آگلونما پرداخته تا با آگاهی از این موضوع بتوانید، بهترین تصمیم را در زمان بروز این مشکل اتخاذ کنید.

چه عواملی باعث سوختن نوک برگ آگلونما می‌شوند؟ 

همانطور که اشاره کردیم آگلونما جزو گیاهان مقاوم آپارتمانی محسوب می‌شود که نگهداری از آن کار چندان سختی نیست. اگر نیازهای اولیه گیاه در رابطه با نور، میزان آبیاری، رطوبت، خاک مناسب و… به‌اندازه و در زمان مناسب تامین شوند، معمولاً بیماری یا مشکل حادی سلامت گیاه را تهدید نمی‌کند.

 گاهی با انجام همه مراقبت‌های لازم و تامین نیازهای اولیه گیاه، تغییراتی در شکل ظاهری و رنگ برگ‌ها ایجاد می‌شود که بسیار ناخوشایند هستند. یکی از این تغییرات شایع، سوختگی و سیاه شدن برگ گیاه آگلونما است که در ادامه به دلایل بروز این مشکل اشاره خواهیم کرد. 

۱. عدم تعادل در آبیاری

تنش‌های آبی و عدم تعادل در آبیاری از رایج‌ترین دلایل سوختن نوک برگ آگلونما محسوب می‌شوند. آبیاری بیش از حد یا بسیار کم، هر دو برای گیاه مخرب هستند و اثر آبیاری نامناسب با سوختگی برگ نمایان می‌شود. برای جلوگیری از این مشکل می‌توانید قبل از آبیاری از خشک‌بودن خاک مطمئن شوید و سپس اقدام به آبیاری نمایید. همچنین زهکشی بالای خاک و وجود چند سوراخ در انتهای گلدان گیاه نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است تا آب اضافی پس از آبیاری، از زیر گلدان خارج شود و به گیاه آسیبی وارد نکند.

۲. تابش مستقیم نور خورشید

هیچ‌گاه آگلونما را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید؛ زیرا تابش مستقیم آفتاب می‌تواند باعث تغییر در برگ‌ها و ایجاد سوختگی شود. در زمان‌هایی که اقدام به آبیاری گیاه می‌کنید اهمیت این موضوع دوچندان می‌شود؛ زیرا در صورت باقی‌ماندن قطرات آب بر روی برگ‌ها و تابش مستقیم نور خورشید به آن‌ها، شاهد بروز لکه‌های سوختگی و سوختن نوک برگ آگلونما خواهید بود.

۳. دمای نامناسب

اگر می‌خواهید شاهد سیاه شدن برگ گیاه آگلونما نباشید، دمایی مناسب و ایده‌آل را برای محیط نگهداری این گیاه فراهم کنید. حداکثر دمای مناسب در فصل تابستان برای گیاه آگلونما ۲۴ درجه سانتیگراد است. این گیاه در فصل زمستان نیز بازه‌ای بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد را می‌تواند تحمل کند، پس سرما و گرمای بیش از حد می‌تواند، منجر به سوختن نوک برگ آگلونما شود.

بدون شک سوختن نوک برگ آگلونما برای دوستداران این گیاه مسئله‌ای آزاردهنده است که با ریشه‌یابی این مشکل و رعایت چند نکته ساده از جمله عدم کوددهی زیاد، آبیاری به‌اندازه در زمان خشکی خاک گیاه، کنترل دمای محیط و تامین رطوبت کافی می‌توان، از بروز این عارضه جلوگیری کرد و از زیبایی برگ‌های گونه‌های مختلف این گیاه لذت برد.

۴. تعویض گلدان

با افزایش رشد گیاهان آپارتمانی و گستردگی ریشه، باید نسبت به تعویض گلدان به یک سایز بزرگتر اقدام نمایید. در هنگام تعویض گلدان توجه داشته باشید خاک اطراف ریشه گیاه آگلونما را جدا نکنید؛ زیرا این کار شوک بزرگی به گیاه وارد می‌کند که این موضوع نیز می‌تواند علت سوختن نوک برگ آگلونما محسوب شود. به شما توصیه می‌کنیم اگر مهارت و توانایی کافی برای تعویض گلدان گیاه را ندارید، حتماً از یک فرد باتجربه کمک بگیرید تا به گیاه آسیبی وارد نشود. 

۵. کود دهی نامناسب

کوددهی یک راه ساده برای تغذیه بهتر و افزایش رشد گیاهان است؛ اما اگر این کار به‌درستی انجام نشود می‌تواند، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به گیاه وارد کند. قبل از استفاده از هر نوع کود جدیدی برای آگلونما، حتماً مقدار کمی از آن را امتحان کرده و در صورت عدم بروز مشکل، نسبت به کوددهی گیاه اقدام نمایید. توجه داشته باشید استفاده از کود نامناسب با دوز بالا می‌تواند، منجر به سوختن نوک برگ آگلونما شود.

۶. هجوم آفات و بیماری های قارچی

دیگر علت سوختن نوک برگ آگلونما می‌تواند هجوم آفات مختلف و عفونت‌های باکتریایی و قارچی باشد. در این شرایط باید از آفت‌کش‌ها و قارچ‌کش‌های مناسب برای ازبین‌بردن آفت‌ها و بیماری‌های قارچی استفاده کنید تا مشکل در گیاه گسترش پیدا نکند. توجه داشته باشید در استفاده از سموم و آفات گیاهی باید جوانب احتیاط را رعایت کنید؛ زیرا استفاده از مواد شیمیایی قوی می‌تواند باعث سوختن نوک برگ آگلونما و آسیب شیمیایی به گیاه شود.

۷. عدم تامین رطوبت کافی

به عقیده برخی از پرورش‌دهندگان گل‌وگیاه آگلونما به علت نیاز به رطوبت بالا، گیاهی گلخانه‌ای محسوب می‌شود؛ بنابراین تامین رطوبت کافی از اصلی‌ترین شرایطی است که این گیاه برای رشد مناسب نیاز دارد. با چند روش ساده جهت تامین رطوبت موردنیاز آگلونما در خانه می‌توانید، از سوختن نوک برگ‌های گیاه جلوگیری کنید. ساده‌ترین راه‌های تامین رطوبت موردنیاز آگلونما در خانه عبارتند از:

  • غبارپاشی گیاه در طول روز به‌خصوص در اول صبح
  • استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز
  • قراردادن گیاه در مرطوب‌ترین نقطه خانه مثل حمام
  • استفاده از تراریوم 
  • پیچیدن پلاستیک اطراف گیاه و ایجاد چند سوراخ کوچک بر روی آن
  • ساخت جزیره
  • گذاشتن یک ‌ظرف پر از آب کنار گیاه

جمع بندی

با مطالعه نکات عنوان‌شده و آگاهی از دلایل سوختن نوک برگ آگلونما می‌توانید، مانع از بروز این مشکل شده یا به درمان صحیح آن بپردازید. نگهداری از گیاه آگلونما بسیار آسان است، فقط باید شرایط مناسب را برای آن فراهم نموده و به طور مرتب وضعیت آب، خاک، نور و… را چک کنید. آگلونما جزو گیاهان تصفیه‌کننده هوا است که نگهداری از آن در خانه منجر به ازبین‌رفتن سموم موجود در هوا می‌شود.

منبع: plnts.com

حمید کامکار
حمید کامکار
مقاله‌ها: 43

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *