گیاهان بسیاری وجود دارند که شرایط نگهداری آنها آسان است. زامیفولیا (Zamioculcas zamiifolia) از جمله این گیاهان است که در فضاهای داخلی قابل استفاده میباشد و زیبایی چشمگیری دارد. در واقع میتوان گفت گیاه زی زی یکی از گیاهان زیبا و خاص است که در بسیاری از خانهها حضور دارد.
این گیاه از خانواده گیاهان علفی است و در مناطق گرمسیری مانند آفریقای جنوبی و تانزانیا به طور طبیعی یافت میشود.
در این مقاله، به شما نحوه نگهداری زاموفیلیا در منزل را بهطور کامل شرح خواهیم داد. شما با شرایط محیطی مناسب برای این گیاه، نور، آبیاری، خاک مناسب و مراقبتهای دیگر ضروری برای حفظ سلامتی و زیبایی این گیاه آشنا خواهید شد. در ادامه مقاله، همچنین به علت بروز مشکلاتی مانند بیماری و آفات در گیاه زاموفیلیا و راههای رفع آنها نیز اشاره خواهیم کرد.
آشنایی با زاموفیلیا
زامیفولیا با نام علمی (Zamiifolia) سردهای از گیاهان گلدار در تیره گل شیپوریان است. گیاه زی زی (ZZ-plant) یا گیاه جواهر زنگبار (Zanzibar Gem) نامهای دیگر زامیفولیا هستند. این گیاه، گیاهی چندساله و گرمسیری و بومی شرق آفریقا، جنوب کنیا تا شمال شرقی آفریقای جنوبی است.
تیره | گلشیپوریان |
نام علمی | Zamioculcas zamiifolia |
نور مورد نیاز | نور کم تا متوسط |
ارتفاع گیاه | تا 60 تا 90 سانتیمتر |
زامیفولیا گلی با برگهای براق و ضخیم است که بر روی ریزومهای داخل خاک استوارند و جزو گیاهان آپارتمانی با شرایط نگهداری آسان محسوب میشود که به تنشهای محیطی بسیار مقاوم است به طوری که خشک کردن این گیاه به مراتب سختتر از نگهداری و پرورش آن است.
گیاهی علفی و همیشه سبز که برگهای بسیار زیبا با بافت چرمی شکل، دلیل اصلی محبوبیت آن است. ارتفاع گیاه زی زی به ۶۰ تا ۹۰ سانتیمتر میرسد. برگهای زامیفولیا یک محور ساقهای شکل با ۶ تا ۸ جفت برگچه است که در دو سوی آن میروید. برگهای آن بین ۷ تا ۱۵ سانتیمتر طول داشته و ظاهری تخممرغی شکل و براق دارند. برگهای زیبا و براق زامیفولیا چشم هر بینندهای را به خود جذب میکند و قطعاً نگهداری گل زاموفیلیا زیبایی منحصربهفردی به محیط منزل یا محل کار شما میبخشد.
همچنین در علم فنگشویی گیاهان زی زی باعث منحرف کردن انرژی منفی میشوند و به رشد افکار در جهت ثروت کمک خواهند کرد.
چنانچه علاقه مند به داشتن گیاه سانسوریا هستید، میتوانید با مراجعه به بخش خرید گیاهان آپارتمانی فروشگاه بوتانیک، نسبت به خرید زاموفیلیا اقدام بفرمایید.
-
زاموفیلیا بلک کوچک۴۰۰,۰۰۰ تومان
-
زاموفیلیا بلک کوچک۳۵۰,۰۰۰ تومان
-
محصول تخفیف خوردهزاموفیلیا سبز بزرگOriginal price was: ۸۵۰,۰۰۰ تومان.۷۵۰,۰۰۰ تومانCurrent price is: ۷۵۰,۰۰۰ تومان.
-
زاموفیلیا سبز متوسط۴۶۰,۰۰۰ تومان–۵۸۰,۰۰۰ تومان
شرایط نگهداری گیاه زاموفیلیا
اگر از شرایط و نکات نگهداری گلها و گیاهان آپارتمانی آگاهی داشته باشید می توانید تا مدتهای طولانی از زیبایی آنها لذت ببرید. در ادامه به تعدادی از شرایط لازم از نظر نور، دما، آب و… برای گل زامیفولیا اشاره کردهایم.
۱. نوردهی
گیاه زاموفیلیا نیاز کمی به نور دارد و برای رشد بهتر آن، به نور مستقیم آفتاب نباید تحت دسترس باشد. این گیاه به خوبی در محیطهای کم نور و حتی در سایه کامل نیز رشد میکند.
بهترین مکان برای قرار دادن گیاه زاموفیلیا، در کنار پنجرههای شرقی یا غربی منزل است. در صورتی که پنجره در جنوب قرار دارد، بهتر است در پشت پردهای که نور آفتاب را فیلتر کند قرار گیرد. نور مورد نیاز گیاهان آپارتمانی میتواند از طریق نور مصنوعی نیز تامین شود که در مورد زامفولیا نیز صادق است؛ از نور مصنوعی مانند لامپهای رشد گیاهی برای ایجاد نور کافی برای گیاه زاموفیلیا استفاده کنید.
۲. دما نگهداری
از نظر دمای نگهداری این گیاه دمای بین ۲۲ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را دوست دارد و میتواند در این دما رشد مناسبی داشته باشد؛ اما بهترین و ایدهآلترین شرایط را برای رشد در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد خواهد داشت.
۳. میزان آبیاری
در نگهداری گل زامیفولیا به هنگام آبیاری آن دقت داشته باشید که خاک گیاه تا عمق ۵ سانتیمتری خشک باشد، سپس اقدام به آبیاری آن نمایید. در فصل زمستان نیز همانند روتین آبیاری گیاهان آپارتمانی، به طور میانگین آبیاری به میزان هر ۱۰ روز یکبار برای رشد گیاه کافی میباشد.
۴. رطوبت مورد نیاز
گیاه زی زی به علت داشتن برگهای چرمی و براق نسبت به از دست دادن آب و کمبود رطوبت از طریق برگها مقاوم است ولی در هر حال وجود رطوبت ۵۰ درصد برای رشد مناسب گیاه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
همچنین اگر همیشه زمان مناسب برای آبیاری زامفولیا را نیز فراموش میکنید، میتوانید از اپلیکیشن نگهداری گل و گیاه نیز کمک بگیرید.
۵. خاک مناسب
خاک مناسب برای رشد گیاه زی زی باید زهکشی خوبی داشته باشد. برای نگهداری از این گیاه خوب است که مقداری پرلیت یا ماسه برای زهکشی بهتر به خاک آن اضافه کنید. در واقع میتوان گفت مخلوط استاندارد خاک گلدان برای این گیاه کافی است. باید توجه داشته باشید خاک زامیفولیا باید خنثی رو به اسیدی باشد.
۶. کود مناسب
شما میتوانید در طول فصل رشد گیاه به میزان ماهی یکبار از کود مایع رقیق شده متعادل، معروف به غذای گیاهان یا کود گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. همچنین این کود برای پاجوش زدن زامیفولیا نیز مناسب است.
تکثیر گیاه زامیفولیا
آسانترین راه برای قلمه زدن گیاه زامیفولیا تکثیر آن از طریق ساقه است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
برای پاجوش زدن این گیاه از طریق ساقه ابتدا ساقه مناسبی را انتخاب کنید. سپس آن را به وسیله چاقو از گیاه اصلی جدا کنید. برگهای انتهایی را بکنید تا گیاه بتواند به جای رشد برگها بر روی رشد ریشه تمرکز کند. بعد از آن ساقههای جدا شده را در گلدان شیشهای یا لیوان بگذارید و تا یک سوم طول ساقهها درون آن آب بریزید تا به مرور زمان ریشهزایی اتفاق بیفتد.
بهتر است گلدان را در مکانی مناسب که نور خورشید به ساقهها برسد قرار دهید. توجه داشته باشید هر ۱۵ روز یکبار آب گلدان را عوض کنید. آبی که برای ریشهزایی ساقهها استفاده میکنید باید بدون کلر باشد. با گذشت زمانی در حدود چند ماه ریشهدار شدن ساقههای جدا شده اتفاق میافتد.
بعد از آن میتوانید هر کدام از ساقههای ریشهدار را در گلدان جداگانه بکارید و حدود دو سوم گلدان را با خاک مناسب پر کنید و در فواصل زمانی مناسب آن را آبیاری نمایید. به این ترتیب شما یک گلدان جدید از گیاه زامیفولیا دارید.
مشکلات نگهداری زاموفیلیا
شرایط نگهداری گیاه زاموفیلیا را در بالا بیان نمودیم. روش نگهداری درخت زاموفیلیا در عین حال که ساده است ممکن است همانند نگهداری گیاهان خانگی دیگر، با مشکلاتی نیز همراه باشد که در ادامه به دو نمونه از مشکلات و روش های احیا گیاه زاموفیلیا، اشاره خواهیم کرد.
۱. زرد شدن برگ
از جمله عواملی که میتواند سبب زرد شدن برگ گیاه زامیفولیا شود میتوان به میزان آبیاری نامناسب، تابش مستقیم نور خورشید، آفت و بیماری مخصوص گیاهان و میزان کود دهی نامناسب اشاره کرد.
۲. لکههای سیاه روی برگ
لکههای سیاه روی برگ زامفولیا میتوانند نشانه بیماریهای مختلفی باشند. برخی از علتهای احتمالی آنها عبارتند از:
- آنتراکنوز: یک بیماری قارچی است که ممکن است لکههای قهوهای تیره روی برگها ایجاد کند. این بیماری معمولاً در زمانهای مرطوب و دمای ملایم شدیدتر است.
- بیماری باکتریایی: لکههای سیاه روی برگ زامفولیا ممکن است نشانه بیماری باکتریایی باشد که باعث پوسیدگی ریشه و کپک روی ریشهها میشود.
- کمبود عناصر غذایی: کمبود عناصر غذایی مانند آهن، منیزیم و کلسیم میتواند باعث شود که برگها به سیاهی بپردازند.
- آفتهای حشرات: آفتهای حشرات مانند شپشک، پشه و سوسک نیز میتوانند باعث لکههای سیاه روی برگ زامفولیا شوند.
بهترین راه برای تشخیص دقیق علت لکههای سیاه روی برگ زامفولیا، مشاوره با یک کارشناس گیاهپزشکی است. به عنوان راهکارهای عمومی، میتوانید به گیاه خود آب کافی بدهید و تأمین کننده عناصر غذایی ضروری باشید. همچنین، حشرات را کنترل کنید و برگهای آلوده را از گیاه پاک کنید.
پاسخ به برخی سوالات متداول در مورد نگهداری زامیفولیا
در زیر به تعدادی از سوالات متداولی که ممکن است پیرامون نگهداری از گیاه زی زی برای شما عزیزان پیش آید پاسخ خواهیم داد.
چه چیزی گیاه زاموفیلیا را خاص میکند؟
مقاومت بسیار بالای این گیاه در برابر خشکی و کمآبی، گیاه زامیفولیا را در بین دوستداران گل و گیاه بسیار خاص کرده است، به طوری که این گیاه میتواند تقریباً ماهها بدون ذرهای توجه و در شرایط نور کم نیز رشد کند و همچنان شگفتانگیز و سرحال به نظر برسد.
آیا گل زامیفولیا سمی است؟
بله، این گیاه هم برای انسان و هم برای حیوان سمی محسوب میشود که میتواند باعث حساسیت پوستی و در صورت بلع باعث درد معده و استفراغ و.. شود.
آیا گیاه زی زی برای نگهداری در خانه خوب است؟
بله، این گیاه گیاهی مقاوم و پایدار است و میتواند نور غیر مستقیم و کم خورشید، خشکی هوا و کم توجهی در رسیدگی را به خوبی تحمل کند پس میتواند یکی از بهترین گیاهان برای نگهداری در منزل باشد.
آیا گل زاموفیلیا گل میدهد؟
بله این گیاه جزو گیاهان گلدار محسوب میشود و گل میدهد و شکوفههای آن بسیار شبیه به فیلودندرون و برگ انجیری است.
جمعبندی
گیاه همیشه سبز زامیفولیا که نام دیگر آن گیاه زی زی است از جمله گیاهان گلدار از خانواده شیپوریان محسوب میشود که به علت برخورداری از مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط سخت یکی از بهترین انتخابها برای نگهداری در محیط منزل میباشد.
اگر شرایط نوردهی، دما، میزان آبیاری، خاک و کود این گیاه را با توجه به نکات گفته شده در مقاله رعایت کنید رشد آن بسیار خوب است و به شما در نگهداری گل زامیفولیا کمک شایانی خواهد کرد. همچنین رعایت نکات گفته شده میتواند از بروز مشکلاتی مانند زرد شدن برگهای گیاه و ایجاد لکههای سیاه روی برگهای آن نیز جلوگیری کند.
تکثیر این گیاه از طریق ساقه بسیار آسان است و شما میتوانید با انجام این کار تعداد بیشتری از این گیاه زیبا داشته باشید.
منابع: