وجود فضای سبز علاوه بر جذابیت بصری و افزایش سلامت روانی و جسمانی انسانها، در تهویه هوا نیز نقش بسزایی دارد. اگر نگهداری فضای سبز به صورت اصولی انجام شود میتواند در افزایش میزان اکسیژن موجود در جو تاثیر چشمگیری داشته باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با اصول و مزیتهای مراقبت از فضای سبز و راهنمای نگهداری از فضای سبز بیشتر آشنا شویم.
اصول نگهداری و مراقبت از فضای سبز شامل چه مواردی میشود؟
مراقبت از فضای سبز بر پایه اصول و قوانینی استوار است که با رعایت کردن آنها این امر بهصورتی ایدهآل محقق میشود. درواقع میتوان گفت نگهداری فضای سبز از طراحی و اجرای آن مهمتر و دشوارتر است. اگر در نگهداری فضای سبز دقت لازم را نداشته باشید، تمام زحمتهای شما بابت طراحی و اجرا هدر خواهند رفت. نکات پیشرو میتوانند به عنوان راهنمای نگهداری از فضای سبز (Green space) کمک شایانی در این راه باشند.
حفظ و مراقبت از فضای سبز بر سه اصل زیر استوار است:
- آبیاری مناسب
- کوددهی مناسب
- هرس کردن اصولی
که در ادامه به توضیح و بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
۱. آبیاری مناسب
آبیاری گیاهان فضای سبز با توجه به شرایط آبوهوایی منطقه تعیین میشود. بهطبع در مناطقی که میزان بارندگی سالیانه بسیار کم است، گیاهان موجود در فضای سبز این مناطق، در فصول خشک سال به آبیاری بیشتری نیاز دارند. توجه داشته باشید برای آبیاری گل ها، شناخت کامل گیاه و آگاهی از نیاز آبی آن امری ضروری است. آبیاری بیش از حد گیاهان موجب پوسیدگی ریشه و در نتیجه نابودی گیاه میشود. همچنین آبیاری کم نیز پژمردگی، تغییر رنگ و زرد شدن برگها، ریختن شکوفهها و غنچهها و… را بههمراه دارد.
۲. کود دهی مناسب
دومین اصل در نگهداری فضای سبز کوددهی مناسب گیاهان است. قبل از کوددهی لازم است در مورد انواع کودهای شیمیایی و میزان اثربخشی آنها اطلاعات کافی داشته باشید. کودهای مختلف ازت، منیزیم، گوگرد، پتاس، فسفر، آهن، منگنز، روی و… وجود دارند که با توجه به نیاز گیاه و در مواقع لزوم باید مورد استفاده قرار گیرند. درواقع کود به عنوان مکمل غذایی برای تغذیه بهتر گیاهان محسوب میشود که تنها در صورت استفاده درست، تاثیر مثبتی در روند رشد گیاه دارد.
۳. هرس کردن اصولی
هرس کردن درست و اصولی درختان و گیاهان، سومین اصل در نگهداری فضای سبز است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. درواقع هرس کردن نوعی هنر است که تنظیم و کنترل رشد گیاهان و گلدهی و میوهدهی درختان را در پی دارد. هدف از هرس کردن نگهداری اندازه درختان و گیاهان در حد مطلوب و مناسب است، بهصورتی که از تراکم بالای شاخ و برگها و رشد بیش از اندازه گیاه جلوگیری کند.
استفاده از سیستمهای نوین آبیاری در نگهداری فضای سبز راهکاری ارزشمند است که میتوان با توجه به نوع پوشش گیاهی و نیاز آبی درختان و گیاهان موجود در فضای سبز، روشهای آبیاری قطرهای، بارانی و … را انتخاب و اجرا کرد.
مزایای نگهداری فضای سبز چیست؟
بدون شک مراقبت از فضای سبز طبق اصول ارائهشده مزایایی نیز در پی دارد که اهمیت این موضوع را دوچندان میکند. در ادامه برای آشنایی بیشتر، به تعدادی از فواید نگهداری فضای سبز اشاره خواهیم کرد.
۱. مزایای نگهداری فضای سبز از نظر محیطی
اولین تاثیرات مثبت نگهداری اصولی از انواع فضای سبز در محیط زیست نمود پیدا میکنند. تاثیرات و مزایای مهمی که در سبک زندگی و سلامت جسمانی و روانی مردم تاثیر مستقیم و بهسزایی دارند. از مهمترین مزایای مراقبت از فضای سبز بر محیط زیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش مصرف انرژی
- کاهش آلایندههای مضر و خطرناک موجود در هوا
- افزایش میزان اکسیژن موجود در جو
- مهار آلودگی محیطی
- کاهش فرسایش خاک
۲. مزایای مراقبت از فضای سبز از نظر سبک زندگی ساکنین
بهبود کیفیت هوا و محیط زیست میتواند در سبک زندگی مردم و ساکنین نزدیک به فضاهای سبز تاثیر چشمگیری داشته باشند. این تاثیر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در بسیاری از زوایای زندگی انسانها قابل لمس است. برخی از مزایای نگهداری فضای سبز در سبک زندگی انسان عبارتند از:
- بهبود سلامت روانی و جسمانی
- زندگی سالمتر با کاهش آلودگی هوا
- کاهش اضطراب و استرس
۳. مزایای نگهداری فضای سبز از نظر اقتصادی
از نظر اقتصادی میتوان به موضوع مراقبت از فضای سبز به عنوان یک سرمایهگذاری هوشمندانه نگاه کرد. قطعاً با وجود فضای سبز زیبا در یک ملک، ارزش و جذابیت آن افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد. دیگر مزایای نگهداری فضای سبز از نظر اقتصادی عبارتند از:
- افزایش جذابیت بصری
- استفاده عالی و بهینه از فضا
- فروش ملک در کمترین زمان ممکن
جمع بندی
در مقاله ارائهشده با اصول اساسی نگهداری فضای سبز از جمله آبیاری مناسب، کوددهی مناسب و هرس کردن صحیح آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم رعایت این سه اصل فواید اقتصادی، محیطی و فردی نیز به همراه دارند که میتوانند در سبک زندگی تاثیرگذار باشند. دانش مراقبت از فضای سبز از طراحی و اجرای آن مهمتر است که با شناخت کافی و آگاهی از گونههای مختلف گیاهان بهدست میآید.