اگر به ویترین گل فروشیها توجه کرده باشید، احتمالاً متوجه گیاهی جذاب شدهاید که با برگهای زیبا، براق و سبز رنگش خودنمایی میکند، پتوس نام این گیاه جذاب است. گیاه پوتوس یکی از گیاهان زینتی بسیار زیبا و پرطرفدار است که با رنگارنگی و زیبایی گل هایش، هر ساله بسیاری از علاقمندان به گیاهان زینتی را به سمت خود جذب میکند.
در این مقاله، به بررسی نکات مهمی که باید در نگهداری گیاه پتوس رعایت کنید، خواهیم پرداخت. این نکات شامل مسائلی مانند نور، آبیاری، خاک، دما، کوددهی و… است که با رعایت آنها میتوانید پوتوس خود را به بهترین شکل ممکن نگهداری کنید.
آشنایی با گیاه پتوس
نام علمی گیاه پتوس (Epipremnum aureum) میباشد. پتوس بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام و از خانواده گل شیپوریان است که برگهای قلبی شکل و جذاب آن، زیبایی منحصربهفردی به این گیاه بخشیده است.
✅ شرایط نوری | نیمه سایه تا روشنایی پایین |
✅ دمای مطلوب | 18-26 درجه سلسیوس |
✅ آبیاری | یک بار در هفته |
✅ خاک | خاک رسی با زهکشی مناسب |
✅ تغذیه | دو هفته یکبار با کود مایع مخصوص |
✅ حشرات مهاجم | سوسک، پشه و… |
این برگها در کنار هم به طول ۱۰۰ سانتیمتر و تا عرض ۴۵ سانتیمتر قادر به رشد کردن هستند. نام فارسی اصیل گیاه، لوکژ بوده است که اشاره به پیچیدگی شاخههای این گیاه دارد.
برگهای گیاه پتوس به صورت ترکیبی از رنگهای زرد و سبز با طرحی از سنگ مرمر، چشم هر بینندهای را به خود جذب میکند. طرح هر برگ منحصربهفرد است و همین امر، گیاه پوتوس را به یک گیاه جذاب تبدیل کرده است.
پتوس از جمله گیاهان آپارتمانی محسوب میشود که قدرت تصفیهکنندگی بسیار بالایی دارد و برای پاکسازی فضا از آلودگی بسیار مفید است. پتوس (Devil’s ivy) میتواند رطوبت هوا را نیز زیاد کند و با گرفتن دیاکسیدکربن موجود در فضا و تبدیل آن به اکسیژن، هوای مطلوبتری را در محیط فراهم کند.
شرایط نگهداری گیاه پتوس
نکاتی که در ادامه ذکر خواهیم کرد برای نگهداری و پرورش پتوس ضروری است؛ لذا با رعایت کردن نکات گفته شده که موارد مشترک بسیاری با نکات نگهداری گیاهان دیگر نیز دارد، میتوانید در مراقبت از پتوس خود عالی باشید.
۱. نوردهی
پتوسها گیاهانی هستند که میتوانند هم در فضای باز هم در فضای بسته نگهداری شوند و رشد کنند. اگر فضای نگهداری و پرورش پتوس یک فضای باز است، سایه و نیمسایه، نور مناسب برای این گیاه میباشد؛ اما اگر فضای نگهداری پتوس و پرورش آن فضایی بسته است، نور غیرمستقیم به مقدار زیاد برای رشد این گیاه بسیار مناسب است.
نکته: برخی از گونههای پتوس اگر نور کافی به آنها نرسد، ردههای رنگی که در برگهایشان وجود دارد را از دست میدهند و به رنگ سبز یکدست در میآیند.
۲. دمای نگهداری
دمای معمولی محیط منزل دمایی است که گیاه پتوس میتواند به خوبی در آن رشد کند؛ اما به عنوان یک اصل کلی میتوان گفت دمای ایدهآل برای نگهداری پوتوس، دمایی بین حداقل ۱۵ و حداکثر ۳۰ درجه سانتیگراد میباشد. قرار دادن گیاه در دمای کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد، منجر به سرمازدگی و از بین رفتن آن میشود؛ لذا توصیه میشود در فصل زمستان پتوس را به درون منزل انتقال دهید.
۳. میزان آبیاری
خاک خیس مورد علاقه گیاه پتوس نمیباشد، پس آبیاری خیلی زیاد به پتوس آسیب میرساند و باعث پوسیدگی ریشه این گیاه میشود. آبیاری زیاد گیاه پتوس باعث میشود با گذشت زمان، لکههایی بر روی برگهای گیاه ایجاد شود.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید افتادن برگهای پتوس، نشانه تشنه بودن گیاه است و نیاز به آبیاری دارد.
به طور معمول در فصل تابستان هفتهای دو الی سه بار و در فصل زمستان هفتهای یکبار، آبیاری برای پرورش پوتوس مناسب است. همچنین به شما پیشنهاد میکنیم دقت کنید که فاصله بین دو آبیاری، خاک گیاه کاملا خشک باشد.
حتما بخوانید: راهنمای آبیاری گیاهان آپارتمانی
۴. رطوبت مورد نیاز
طبق گفته های وب سایت معتبر My Garden Life، نیاز رطوبتی پتوس یک حد متوسط است و این گیاه، همانند آگلونما و زاموفیلیا رطوبت زیاد را دوست ندارد. شما میتوانید برای مهیا کردن رطوبت مورد نیاز گیاه از دستگاه بخور استفاده کنید یا با قرار دادن یک ظرف آب در کنار گلدان گیاه، رطوبت مورد نیاز آن را تامین کنید.
ساخت جزیره نیز یکی دیگر از روشهای مناسب برای تامین رطوبت گیاه پوتوس میباشد؛ زیرا اگر رطوبت مناسب برای گیاه پتوس فراهم شود، برگهای آن از حالت معمول بزرگتر خواهند شد.
۵. خاک مناسب
زهکشی مناسب خاک گیاه پتوس از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ زیرا آب باید بتواند به راحتی از گلدان گیاه خارج شود. خاک گیاه باید از مواد مغذی غنی باشد. شما میتوانید خاک مناسب برای رشد این گیاه را از گل فروشیها به صورت آماده خریداری نمایید.
۶. کود مناسب
کوددهی به تعداد مناسب، مثلاً یک یا دوبار در فصول رشد مانند بهار و تابستان برای رشد گیاه پوتوس بسیار مفید میباشد. اگر تعداد دفعات کوددهی بیشتر از حد مجاز باشد، باعث سوختن ریشه گیاه و از بین رفتن آن میشود.
به شما توصیه میکنیم در زمان تعویض گلدان، خاک پوتوس را نیز تعویض کنید تا نیازی به کود دهی نداشته باشید
شیوههای قلمهزدن پوتوس
تکثیر گیاه پتوس هم در خاک انجام میشود و هم در آب که این روش یکی از موثرترین روشهای پاجوش زدن پتوس محسوب میشود.
۱. قلمهزدن پوتوس در خاک
از قسمت انتهایی ساقه قلمههایی به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر توسط یک چاقوی تیز جدا کنید. برگهای نیمه پایین قلمه را حذف کنید، به طوری که فقط دو تا سه برگ باقی بماند. یک سوم طول قلمهها را در یک گلدان با سایز مناسب حاوی ترکیبی از ماسه و کمپوست قلمه قرار دهید؛ سپس خاک را آبیاری کنید.
برای حفظ رطوبت قلمهها روی آنها پلاستیک شفاف بکشید و گلدان را در محلی خنک و نورانی قرار دهید. روی پلاستیک چند سوراخ جهت تهویه ایجاد کنید؛ این کار را تا زمان ریشهزایی کامل انجام دهید.
۲. پاجوش زدن پتوس در آب
برای انجام این روش ابتدا قلمهها را مانند روش قبل تهیه کنید، سپس قلمهها را در آب تمیز و بدون املاح قرار داده و گلدان را در محلی پر نور و خنک نگهداری کنید.
آب گلدان را یک روز در میان تعویض کنید و بعد از یک هفته نظارهگر اولین ریشههای قلمه پتوس باشید. بعد از ریشهزایی قلمهها میتوانید آنها را در گلدان مانند حالت قبل بکارید و یا در همان آب نگهداری کنید.
مشکلات نگهداری پتوس
همانطور که اشاره کردیم گیاه پتوس از جمله گیاهان مقاوم آپارتمانی محسوب میشود که نگهداری آن آسان است؛ اما گاهی ممکن است در روش نگهداری پتوس نیز مشکلاتی به وجود بیاید که ما در ادامه به تعدادی از این مشکلات اشاره خواهیم کرد:
۱. زرد شدن برگها
زرد شدن برگهای گیاه پتوس، میتواند ناشی از آبیاری زیاد و نامنظم، کمبود مواد مغذی در خاک، زیاد یا کم بودن نور دریافتی توسط گیاه، قرار گرفتن در معرض باد کولر و…باشد. با تنظیم کردن موارد ذکر شده در حد متعادل و مورد نیاز گیاه، میتوانید از زرد شدن برگهای پتوس جلوگیری کنید.
۲. عدم رشد گیاه
از جمله عواملی که میتوانند در عدم رشد مناسب گیاه پتوس تاثیر گذار باشند، میتوان به نداشتن خاک مغذی، کوچک بودن گلدان، دریافت نکردن کود به مقدار کافی، جای نامناسب گلدان و آفتزدگی گیاه اشاره کرد.
-
هورمون رشد گیاه اکسین مدل پروتکت نیچر حجم 125 میلی لیتر۱۱۵,۰۰۰ تومان
-
زاموفیلیا بلک کوچک۴۰۰,۰۰۰ تومان
-
درختچه فیکوس بنجامین
-
سانسوریا گلدفلیم پاکوتاه۲۲۰,۰۰۰ تومان–۲۸۵,۰۰۰ تومان
سوالات متداول
آیا گیاه پتوس گل میدهد؟
بله گلهایی کوچک و به رنگ سفید؛ اما گلدهی این گیاه در طبیعت است و در محیط خانه به ندرت به گل مینشیند.
آیا پتوس سمی است؟
بله گیاه پتوس از جمله گیاهان آپارتمانی سمی برای کودکان و حیوانات خانگی محسوب میشود و بلعیدن آن ممکن است باعث بروز عوارض جانبی از جمله سوزش دهان، تحریک پوست، تورم لب، زبان و گلو، استفراغ، اسهال، مشکلات تنفسی و ناراحتی معده شود.
چه چیزی گیاه پتوس را خاص میکند؟
گیاه پتوس از جمله گیاهان آپارتمانی رونده محسوب میشود که میتواند بدون خاک و تنها در محیط آبی نیز رشد کند و همین امر پتوس را به گیاهی جذاب و خاص تبدیل کرده است.
آیا گیاه پتوس حساسیتزا است؟
به طور خاص گیاه پتوس جزو گیاهان حساسیتزا دستهبندی نمیشود؛ اما ممکن است در برخی افراد سبب بروز علائمی نظیر آبریزش بینی، سرفه، عطسه یا حساسیت پوستی شود.
جمعبندی
یکی از زیباترین گیاهان برگ زینتی آپارتمانی گیاه پوتوس است که از مقاومت بالایی برخوردار است. پتوس ساقه رونده دارد که میتوانید مسیر رشد آن را کنترل کنید. نگهداری پتوس آسان است و با رعایت نکات گفته شده میتوانید تا سالهای طولانی از زیبایی آن لذت ببرید.
از طریق قلمه زدن گیاه در آب و یا خاک می توانید آن را تکثیر کنید و تعداد بیشتری از این گیاه زیبا داشته باشید. نگهداری پوتوس نیز مانند دیگر گیاهان آپارتمانی ممکن است مشکلاتی را نیز در پی داشته باشد که در این مقاله به دو مورد از آنها اشاره کردیم و شما میتوانید با آگاهی از دلیل بروز آن مشکلات، در جهت رفع آنها و رشد و نگهداری بهتر گیاه اقدام کنید.
منابع: